Sernik w trzech odsłonach

Czytaj dalej
Fot. Joanna Urbaniec / Polskapresse
Ania Starmach

Sernik w trzech odsłonach

Ania Starmach

Wczorajsze popołudnie spędziłam na tarasie z książką, mocną herbatą i zapachem kwiatów. Brakowało mi do szczęścia jednak jeszcze jednej rzeczy, słodkiego ale nie przesłodzonego deseru, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców. Nie myśląc długo, przerwałam czytanie i zabrałam się za pieczenie. Powstały serniki w trzech wersjach, nie mogę się zdecydować, który mi najbardziej smakował i daję wam wszystkie przepisy.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Sernik czekoladowy z malinami

Składniki: 500g sera białego dwukrotnie mielonego, 500g mascarpone, 300g czekolady deserowej, 200ml śmietanki kremówki, 200g cukru, 4 jajka, 1 laska wanilii, 1 łyżka kakao, 200g maili. Spód: 200g herbatników , 80g masła, 1 łyżka kakao

Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka ubij z cukrem, dodaj ziarenka wanilii i kakao, sery wymieszaj mikserem, stopniowo dodawaj czekoladę i jaja. Herbatniki mocno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i kakao. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową, wyłóż na herbatniki. Piecz około godziny w 180 stopniach, studź w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik udekoruj malinami.

Sernik tradycyjny z truskawkami

Składniki: 5 jajek, 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1kg sera białego dwukrotnie mielonego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, kostka masła, szklanka cukru, garść rodzynek, garść skórki pomarańczowej

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodawaj miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i kaszę, wszystko wymieszaj mikserem, stopniowo dodawaj ser. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową, dodaj bakalie, wymieszaj ponownie. Masę przełóż do tortownicy i piecz około półtorej godziny w 160 stopniach. Podawaj ze świeżymi truskawkami.

Małe serniczki z musem malinowym

Składniki: 400g sera białego dwukrotnie mielonego, 200g malin, 100g drobnego cukru, 100g sera mascarpone, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 białko, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie: Maliny zmiksuj z cukrem na mus. Sery wymieszaj z żółtkami i białkiem, dodaj cukier (100g) i mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Masę przelej do małych żaroodpornych foremek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki musu malinowego. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.