Z doktor Anną Zmarzły, kierownikiem Ośrodka Żywienia Klinicznego w szpitalu przy ul. Koszarowej we Wrocławiu.
Odpowiednie odżywianie jest ważne w każdym wieku, także senioralnym?
Wiek podeszły związany jest niestety z występowaniem wielu schorzeń, często współistniejących ze sobą. Zbiega się to często ze stosowaniem nieprawidłowej diety. Często występuje cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego czy choroby układu krążenia, nerek, zaburzenia gospodarki lipidowej, nowotwory, zaburzenia połykania, rany przewlekłe, schorzenia neurologiczne. Jadłospis seniora powinien być tak skonstruowany, by dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych i odpowiednio zmodyfikowany, jeśli wymagają tego problemy zdrowotne. Tycie i chudnięcie jest niepokojące. Niedożywienie często towarzyszy chorobom, szczególnie przewlekłym.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.