Sadownicy skarżą się na tanie jabłka, a owoce i warzywa drożeją
Piotr Nowak
Rosną ceny żywności i napojów bezalkoholowych. Eksperci przewidują dalsze podwyżki. Powodem są wiosenne przymrozki i letnie susze. Ostatecznie jednak ceny zależą od sprzedawców.
- Wiosenne przymrozki zrobiły swoje - przyznaje pan Henryk, sadownik z powiatu opolskiego.
Rocznie jego jabłonki wydają ponad 140 ton owoców. Gospodarz dostarcza je do przetwórni, które produkują z nich soki lub inne wyroby. W tym roku zbiory wyniosły zaledwie 70 ton.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się