Ryba na święta Bożego Narodzenia? Nie daj się nabrać sprzedawcom

Czytaj dalej
Fot. Mikołaj Nowacki / Polska Press
Agata Flak

Ryba na święta Bożego Narodzenia? Nie daj się nabrać sprzedawcom

Agata Flak

Największe grzechy handlarzy to ryby sprzedawane z dużą warstwą lodu, nieprawidłowo oprawione oraz te przeterminowane. Kontrolę w sklepach i hurtowniach całej Polski przeprowadziła Inspekcja Handlowa.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi i karpia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie?

Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji wykryła, że w sklepach i hurtowniach rybnych jest pełno nieprawidłowości - od zbyt dużej warstwy glazury, czyli lodu w mrożonych rybach poprzez liczne zażółcenia, niewłaściwe ich oprawienie, czyli pozostawienie płetw i narządów wewnętrznych po produkty przeterminowane. Ponadto w wielu przypadkach klienci są wprowadzani w błąd lub nie dostają podstawowych informacji. Kontrola odbyła się w drugim kwartale 2017 r.

W dalszej części artykułu:

  • na co podczas kontroli zwracali uwagę inspektorzy
  • jakie mieli zastrzeżenia
  • jak wypadła kontrola w podkarpackich placówkach

 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Agata Flak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.