Roladki z grillowanego bakłażana [PRZEPIS]

Czytaj dalej
Monika Chruścińska-Dragan

Roladki z grillowanego bakłażana [PRZEPIS]

Monika Chruścińska-Dragan

Jolanta Kleser, blogerka kulinarna z Mysłowic znana z telewizyjnego show MasterChefa, poleca kolejny przepis. Tym razem roladki z grillowanego bakłażana. - Bakłażan to moje ulubione warzywo. Trzeba znać klika zasad, aby wyszedł idealny. Zachęcam Was do tego prostego przepisu, na nim nauczycie się, jak z nim postępować - wyjaśnia.

Jolanta Kleser urodziła się w Katowicach, a od kilku lat razem z mężem i trójką dzieci mieszka w Mysłowicach. Dla telewizyjnego programu MasterChef rzuciła pracę w korporacji farmaceutycznej. Swojego wyboru jednak nie żałuje. Teraz prowadzi własną firmę cateringową, a wkrótce zamierza otworzyć też swój lokal. Promuje wśród dzieci i ich rodziców zdrowe żywienie, bierze chętnie udział w pokazach i warsztatach kulinarnych, sama też organizuje maluchom imprezy połączone z gotowaniem.

Specjalnie dla Dziennika Zachodniego i tygodnika Śląsk Plus przygotowała kilka przepisów na smaczne i szybkie przysmaki.
Dzisiaj roladki z grillowanego bakłażana.

Składniki:
2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz
bazylia
2 pomidory lub puszka z pomidorami
1 kula mozarelli
5 suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:
Zacznij od bakłażana, umyj go i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm, posól i odstaw na sitku na 10 minut. W tym czasie obierz cebulę i czosnek, pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Najpierw cebulę, a po kilku minutach czosnek. Posól i duś kilka minut. Dodaj umyte, obrane ze skórki (wystarczy zalać je wrzątkiem na kilka minut, a następnie skorka sama schodzi) i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Duś tak przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną. Na koniec dorzuć kilka listków Bazyli.

Rozgrzej grilla lub patelnię. Plastry bakłażana wytrzyj papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru soli i wody. Grill posmaruj np. pędzelkiem delikatną warstwą oliwy i poukładaj na nim plastry bakłażana. Grilluj z dwóch stron, aż się przyrumienią. Kulę mozarelli pokrój w plastry, suszone pomidory w plasterki, a bazylię umyj i porwij na listki.

Na upieczone plastry bakłażana układaj warstwami: pastę z pomidorów, kawałki sera, suszone pomidory i bazylię. Zawiń go w rulon, ułóż w żaroodpornym naczyniu na paście z pomidorów, polej kilkoma kroplami oliwy, posyp bazylią i zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku na 180 stopni Celsjusza. Idealny dodatek do past, ryżu, mięsa, choć Jola uwielbia go też bez dodatków. Smacznego!

Monika Chruścińska-Dragan

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.