Karolina Dudek

Roladki z bakłażana z białymi serami. Roluj, zawijaj, skręcaj

Roladki z bakłażana z białymi serami. Roluj, zawijaj, skręcaj Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Odkąd po raz pierwszy, trochę z nudów, trochę z potrzeby wykorzystania tego, co akurat było w lodówce, zrolowałam plastry pieczonego bakłażana z białymi serami, wkręciłam się na dobre. Teraz roluję, zawijam i owijam co się da. I powiem Państwu jedno - to najprostszy sposób na wykręcenie efektu, który w ustach moich gości i bliskich brzmi mniej więcej tak: „Wow, ale dobre! A co to w ogóle jest?”

A jest to zwykle coś bardzo prostego. Na przykład duże plastry szynki zwinięte w roladkę ze staroświecką pastą jajeczną. Albo plastry wędzonego łososia z twarogiem i chrzanem.

Jak się człowiek uprze, zawinąć może naprawdę wszystko. Choćby miniporcje sałatki Cezara zapakowane w liść rzymskiej sałaty. Można zawinąć też kanapki - kromkę tostowego chleba trzeba pozbawić skórek i rozwałkować, a następnie zawinąć w nią ulubione smarowidło, np. hummus czy pastę z makreli.

W mojej kuchni nie może zabraknąć roladek z bakłażana i serów. Upieczony na oliwie bakłażan jest tak miękki, że sam nadaje się na wypełnienie np. roladek z naleśników na słono, ale przy odrobinie wprawy daje się dobrze zawinąć z czymś pysznym w środku. Z dodatkiem twarogu, fety, czosnku i ziół, zwieńczony listkami mięty, jest odświeżający i zupełnie zaskakujący.

Roladki z bakłażana z białymi serami

Składniki:

2 nieduże ale długie bakłażany, 200 g sera feta, najlepiej koziego, 200 g kremowego ale gęstego twarogu, ząbek czosnku, świeży koperek, szczypiorek i mięta, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany umyć i ostrym nożem pociąć wzdłuż na cieniutkie plastry. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym odsączyć wytrąconą na powierzchni wilgoć i ewentualną gorycz. Bakłażany smażyć krótko plaster po plastrze na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem sporej ilości oliwy.

W misce rozgnieść widelcem twaróg i fetę na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone zioła - szczypiorek i koperek oraz pieprz. W zależności od tego, jak bardzo słona była - w razie potrzeby posolić. Jeśli sery będą za gęste i z trudem dadzą się smarować, dolać nieco oliwy. Jeśli będą za luźne - dodać więcej fety.

Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować czubatą łyżkę farszu. Roladki zawijać i układać na półmisku. Z wierzchu polać oliwą, posypać posiekanymi liśćmi mięty. Podawać z bagietką i winem.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.