Rady dietetyka na święta. "Chodzi o to, by nie ubóstwiać jedzenia..."
Dietetyk Monika Ameryk ze Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy mówi o modzie na potrawy w stylu fit.
Wielkanoc tradycyjnie kojarzy się z jedzeniem nie zawsze lekkostrawnych potraw.
Tak, ale dziś wszystkie potrawy świąteczne można zrobić w stylu fit, czyli lekko i zdrowo. Każdą z nich można zmienić, ograniczając w niej zawartość cukru i tłuszczu oraz rodzaj obróbki termicznej po to, by była mniej ciężkostrawna. Jednak należy pamiętać o tym, że osoby, które mają różne choroby, m.in. cukrzycę, choroby trzustki, wątroby czy nieswoiste choroby jelit - nie do końca mogą taką dietę stosować.
Przeczytaj dalszą część rozmowy
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.