Rady dietetyka na święta. "Chodzi o to, by nie ubóstwiać jedzenia..."

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Matusik
Hanna Walenczykowska

Rady dietetyka na święta. "Chodzi o to, by nie ubóstwiać jedzenia..."

Hanna Walenczykowska

Dietetyk Monika Ameryk ze Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy mówi o modzie na potrawy w stylu fit.

Wielkanoc tradycyjnie kojarzy się z jedzeniem nie zawsze lekkostrawnych potraw.
Tak, ale dziś wszystkie potrawy świąteczne można zrobić w stylu fit, czyli lekko i zdrowo. Każdą z nich można zmienić, ograniczając w niej zawartość cukru i tłuszczu oraz rodzaj obróbki termicznej po to, by była mniej ciężkostrawna. Jednak należy pamiętać o tym, że osoby, które mają różne choroby, m.in. cukrzycę, choroby trzustki, wątroby czy nieswoiste choroby jelit - nie do końca mogą taką dietę stosować.

Przeczytaj dalszą część rozmowy

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Hanna Walenczykowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.