Pyszne farfalle z grzybami i serkiem mascarpone

Czytaj dalej
Katarzyna Kapusta

Pyszne farfalle z grzybami i serkiem mascarpone

Katarzyna Kapusta

Farafalle to po prostu makaronowe kokardki. W tym tygodniu wraz z Antonio Palermo zaprezentujemy Państwu pyszne farfalle z grzybami serkiem mascarpone. Przepis ten wymaga nieco więcej czasu, jednak z pewnością przypadnie każdemu do gustu.

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne suszone grzyby, serek mascarpone, jedna cebula, szynka parmeńsku lub Szwarcwaldzka, farafalle, białe wino, sól pieprz i oliwa z oliwek, a także parmezan lub grana padano.

Mieszkanie za czytanie

Na początek suszone grzyby należy przełożyć do miseczki, zalać je wodą i odstawić do momentu aż grzyby puszczą sok i napęcznieją. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Podobnie robimy z szynką.

W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę na oliwie, a następnie dodajemy szynkę. Gdy całość się lekko zarumieni doprawiamy pieprzem i solą, a następnie podlewamy białym winem.

W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Gdy upewnimy się, że grzyby puściły sok i odpowiednio napęczniały kroimy je w paseczki i dodajemy do cebuli i szynki, które podsmażamy razem. Następnie dolewamy sok, który puściły grzyby i łyżeczka po łyżeczce dodajemy mascarpone. Energicznie mieszamy wszystko ze sobą na patelni, do momentu aż sos zgęstnieje.

W między czasie powinien ugotować się makaron. Pamiętajmy, że zawsze powinien być al dente. Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu, mieszamy a następnie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Katarzyna Kapusta

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.