Przy takim tempie życia wszyscy niebawem powariujemy… Socca, najprostszy placek świata

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Przy takim tempie życia wszyscy niebawem powariujemy… Socca, najprostszy placek świata

Dominika Wójciak

Przy takim tempie życia wszyscy niebawem powariujemy… Co rusz spotykam ludzi, którzy permanentnie „nie mają czasu”. Prawda jest taka, że wszyscy mamy go tyle samo, jednak nie wszyscy, jak widać umiemy z czasu korzystać, a jeszcze mniej z nas potrafi ten czas skrupulatnie sobie obliczyć.

Nie będę Was drodzy czytelnicy sprowadzać na dobrą drogę, nie będę Wam dawać porad, jak znaleźć trochę czasu na gotowanie, ani uczyć matematyki.

Jedno jest pewne dwadzieścia cztery godziny wszystkim nam trwa tyle samo, klucz tkwi w tym, jak sobie te godziny zagospodarujemy i ile z nich poświęcimy na ważne i przyjemne sprawy. Ktoś kiedyś mi powiedział, że hasło „nie mam czasu” znaczy ni mniej, ni więcej tylko „to nie jest moim priorytetem”. Więc jeśli masz ochotę zjeść dziś coś pysznego, nie ma rady, musisz znaleźć w swoim kalendarzu chwilę na gotowanie. Na twoje szczęście będzie to naprawdę krótka chwila.

P.S. Na spokojne delektowanie się swoim posiłkiem, zaplanuj nieco dłużą chwilę… i zaproś do stołu kogoś, kogo lubisz. Smacznego!

Socca z warzywami (4-6 porcji)

Składniki:

Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy wymieszaj w misce z solą i curry. Cały czas mieszając trzepaczka, wlewaj wodę aż powstanie płynne ciasto, na koniec wmieszaj olej lub masło. Przykryj miskę ścierką i odstaw na godzinę, by mąka z ciecierzycy spęczniała i połączyła się z wodą.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250˚C. Patelnię żeliwną lub formę do zapiekania o średnicy 20-23 centymetrów posmaruj cienką warstwą masła lub oleju i mocno rozgrzej na palniku lub w piekarniku.

Na rozgrzaną formę wlej rozmieszane ciasto, posyp po wierzchu plastrami warzyw i wstaw do piekarnika na 12-15 minut aż brzegi placka się zrumienią. Wyjmij i zdejmij placek z formy za pomocą szpatułki. Pokrój na trójkąty i podawaj.

Jedz solo, skropiony oliwą albo z dowolnym pesto lub z hummusem.

Dominika Wójciak

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

ula

A jaki piekarnik teraz na topie? Beko widziałam przeceniony w media expercie ale jeszcze się zastanawiam.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.