Przez żołądek do serca, czyli lekcja lokalnego patriotyzmu w jednej z zielonogórskich szkół
Jak połączyć szacunek do regionu z pokazaniem młodym, że posiadanie konkretnego fachu w ręku ma sens? Najlepiej zorganizować konkurs kulinarny z historią polskiej kuchni w tle.
- Poprzez konkurs kulinarny „Polska Kuchnia 100-lecia” i wydarzenia towarzyszące, w tym m.in. wykład naszego gościa specjalnego, Grzegorza Łapanowskiego, chcieliśmy postawić na promocję polskiej i regionalnej kuchni, ale i zaszczepić w młodych adeptach sztuki kulinarnej tego bakcyla gotowania - mówi Piotr Dubec, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, który był organizatorem konkursu.
Konkurs kulinarny z lekcją patriotyzmu w tle. Dlaczego młodzi ludzie z Zielonej Góry decydują się na zawód kucharza?
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.