Przetwory na koniec lata
Wakacje zleciały jak z bicza strzelił. Przyjemności już tak mają, czekamy na nie z utęsknieniem, nadchodzą powoli a potem raz, dwa i już są jedynie wspomnieniem.
Choć wieczory już chłodniejsze, pamiętajmy, że lato jeszcze się nie skończyło, a koniec sierpnia to najlepszy czas na pomidorowe przetwory, pieczone papryki i faszerowane bakłażany. Wciąż są jeszcze brzoskwinie, jeżyny, śliwki i maliny. Kto ma trochę czasu, niech się szykuje na zakupy, wekowanie czas zacząć! Nie będziecie żałować. Gwarantuję!
KONFITURA CEBULOWA Z MALINAMI I PORTO
Składniki na około 750 ml konfitury:
- 600 g czerwonej cebuli
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- 100 g cukru trzcinowego
- 120 ml białego porto
- 200 g malin
- 50 ml octu z cydru lub delikatnego octu winnego
Przygotowanie:
Cebule obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do garnka razem z solą i olejem. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wino i podgrzewaj, aż wino odparuje, a konfitura nabierze gęstej konsystencji.
Dodaj zmiksowane na mus maliny i podgrzewaj jeszcze 15-20 minut. Dopraw do smaku cydrem i świeżo mielonym pieprzem.
Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Podawaj do warzywnych (bądź mięsnych, z dobrej wołowiny) burgerów, do kromki z pasztetem albo jako dodatek do serów. Szczególnie pasuje do serków kozich i owczych. Smakuje wybornie z wątróbką.
KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z JEŻYNAMI I AMARETTO
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń
- 250 g jeżyn
- 250-400 g cukru trzcinowego
- 150 ml amaretto
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój owoce w spore kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, by puściły sok. Przełóż do garnka z grubym dnem i zacznij podgrzewać. Smaż, aż brzoskwinie będą miękkie, a sok niemal całkiem odparuje.
Wtedy dodaj amaretto i jeżyny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj. Pasteryzację najlepiej przeprowadzić piekąc zakręcone słoiki z konfiturą przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100°C.
Zima, dzięki tym smakołykom, na pewno będzie znośniejsza!