Przetwory na koniec lata

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Przetwory na koniec lata

Dominika Wójciak

Wakacje zleciały jak z bicza strzelił. Przyjemności już tak mają, czekamy na nie z utęsknieniem, nadchodzą powoli a potem raz, dwa i już są jedynie wspomnieniem.

Choć wieczory już chłodniejsze, pamiętajmy, że lato jeszcze się nie skończyło, a koniec sierpnia to najlepszy czas na pomidorowe przetwory, pieczone papryki i faszerowane bakłażany. Wciąż są jeszcze brzoskwinie, jeżyny, śliwki i maliny. Kto ma trochę czasu, niech się szykuje na zakupy, wekowanie czas zacząć! Nie będziecie żałować. Gwarantuję!

KONFITURA CEBULOWA Z MALINAMI I PORTO

Składniki na około 750 ml konfitury:

Przygotowanie:

Cebule obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do garnka razem z solą i olejem. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wino i podgrzewaj, aż wino odparuje, a konfitura nabierze gęstej konsystencji.

Dodaj zmiksowane na mus maliny i podgrzewaj jeszcze 15-20 minut. Dopraw do smaku cydrem i świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Podawaj do warzywnych (bądź mięsnych, z dobrej wołowiny) burgerów, do kromki z pasztetem albo jako dodatek do serów. Szczególnie pasuje do serków kozich i owczych. Smakuje wybornie z wątróbką.

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z JEŻYNAMI I AMARETTO

Składniki:

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój owoce w spore kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, by puściły sok. Przełóż do garnka z grubym dnem i zacznij podgrzewać. Smaż, aż brzoskwinie będą miękkie, a sok niemal całkiem odparuje.

Wtedy dodaj amaretto i jeżyny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj. Pasteryzację najlepiej przeprowadzić piekąc zakręcone słoiki z konfiturą przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100°C.

Zima, dzięki tym smakołykom, na pewno będzie znośniejsza!

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.