Przetwory na koniec lata

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Przetwory na koniec lata

Dominika Wójciak

Wakacje zleciały jak z bicza strzelił. Przyjemności już tak mają, czekamy na nie z utęsknieniem, nadchodzą powoli a potem raz, dwa i już są jedynie wspomnieniem.

Choć wieczory już chłodniejsze, pamiętajmy, że lato jeszcze się nie skończyło, a koniec sierpnia to najlepszy czas na pomidorowe przetwory, pieczone papryki i faszerowane bakłażany. Wciąż są jeszcze brzoskwinie, jeżyny, śliwki i maliny. Kto ma trochę czasu, niech się szykuje na zakupy, wekowanie czas zacząć! Nie będziecie żałować. Gwarantuję!

KONFITURA CEBULOWA Z MALINAMI I PORTO

Składniki na około 750 ml konfitury:

Przygotowanie:

Cebule obierz i pokrój w piórka. Wrzuć do garnka razem z solą i olejem. Podgrzewaj, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wino i podgrzewaj, aż wino odparuje, a konfitura nabierze gęstej konsystencji.

Dodaj zmiksowane na mus maliny i podgrzewaj jeszcze 15-20 minut. Dopraw do smaku cydrem i świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Podawaj do warzywnych (bądź mięsnych, z dobrej wołowiny) burgerów, do kromki z pasztetem albo jako dodatek do serów. Szczególnie pasuje do serków kozich i owczych. Smakuje wybornie z wątróbką.

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z JEŻYNAMI I AMARETTO

Składniki:

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyj i wypestkuj. Pokrój owoce w spore kawałki i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę, by puściły sok. Przełóż do garnka z grubym dnem i zacznij podgrzewać. Smaż, aż brzoskwinie będą miękkie, a sok niemal całkiem odparuje.

Wtedy dodaj amaretto i jeżyny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzuj. Pasteryzację najlepiej przeprowadzić piekąc zakręcone słoiki z konfiturą przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 100°C.

Zima, dzięki tym smakołykom, na pewno będzie znośniejsza!

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.