Postaw na meksykański przysmak zamiast zwykłych kanapek

Czytaj dalej
Anastazja Bezduszna

Postaw na meksykański przysmak zamiast zwykłych kanapek

Anastazja Bezduszna

Pyszne piknikowe potrawy to jeden z ważniejszych elementów udanego odpoczynku. Upewnij się, że w twoim koszyku masz pod dostatkiem pysznego prowiantu. W zależności od pory dnia, na którą planujemy piknik, wybierzmy odpowiednie przekąski.

Musimy pamiętać o dobrym zapakowaniu naszych potraw, by nie ucierpiały podczas transportu. Na pikniku świetnie sprawdzają się świeże owoce, tortille, pasty, tarty słodkie i słone. Gdy planujemy dłuższy wypoczynek na łonie natury, możemy zabrać ze sobą mały turystyczny grill i przygotować część potraw na miejscu. Można też wcześniej pokroić wszystkie potrzebne składniki i pozwolić każdemu samodzielnie złożyć sobie tortille i zgrillować ją samemu (1). Oto kilka ciekawych wariacji tego dania.

Tortillaz kurczakiem

Składniki:
400 g fasolki z puszki
2 piersi z kurczaka, 1 łyżeczka kminku, 400 g pomidorów krojonych z puszki (np. Valfrutta)
1 czerwona papryka, 1 cebulka dymka, 1 świeża papryczka chilli
4 tortille, sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:
Pokrój piersi z kurczaka w paseczki i zamarynuj w oliwie z solą, pieprzem, kminkiem i posiekaną drobno papryczką chilli. Na patelni z oliwą zeszklij posiekaną dymkę i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodaj kurczaka, po chwili fasolkę i pomidory pokrojone. Gotuj na średnim ogniu 8-10 minut. Zawijaj przygotowany farsz w podgrzane tortille. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze.

TORTILLA Z KASZĄ

Składniki:
4 placki tortilli (np. Dan Cake)
200 g kaszy gryczanej
1 żółta papryka
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz oraz kolendra

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Na patelnie z oliwą wrzucamy dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Cały czas mieszając na małym ogniu podsmażamy przez 5 minut. W tym czasie opiekamy tortille. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.

Tortilla z cieciorką i warzywami

Składniki:
8 łyżek ciecierzycy z puszki
1 łyżka pasty tahina (np. Jasmeen)
2 placki tortilli (np. Sandra)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula, 6 pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wody, 1 ząbek czosnku, sól, garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika czy też na grill na 10 minut.

Tortilla z pastą z bakłażana

Składniki
1 puszka pasty z bakłażana
(np. marki Jasmeen),
4 placki tortilli (np. marki Sandra)
4 plastry żółtego sera, 1 filet z piersi kurczaka, 2 pomidory, 1 cebula, mix sałat, oliwa z oliwek, 1 zielona papryka, sól pieprz opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Smażymy na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut, czy też wrzucamy na grilla na krótszy czas.

Anastazja Bezduszna

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.