Pościmy, ale smacznie

Czytaj dalej
Fot. 123RF
Ania Starmach

Pościmy, ale smacznie

Ania Starmach

Po tłustym czwartku przychodzi czas postu i próba ograniczenia pokarmów kalorycznych i ciężkich. Próba trudna, bo dieta kojarzy się nam z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym i mało interesującym.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Nic bardziej mylnego. Proponuje Wam przepisy z mojej książki „Lekkość”. Smacznego!

Pęczak ze szparagami

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów,
pół szklanki kaszy pęczak,
połówka czerwonej cebuli,
4 suszone pomidory,
2 łyżki świeżej natki pietruszki,
1 cytryna,
1 łyżka oliwy z oliwek,
6 orzechów włoskich,
2 kromki razowego chleba,
sól, pieprz
Przygotowanie: Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć na dwie minuty do wrzątku, po tym czasie szparagi ostudź. Pomidory i cebulę pokrój, orzechy posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przestudzoną kaszę wymieszaj z warzywami i natką, dodaj oliwę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp orzechami.

Łosoś marynowany z limonką i awokado

Składniki:
Marynata:
1 limonka,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
pół papryczki chili
Łosoś:
100 g filetu z łososia bez skóry,
150 g ulubionej sałaty,
1 szalotka,
pół awokado,
1 łyżka świeżej kolendry,
1 garść kiełków lucerny,
1 kromka pumpernikla
Marynata: Wyciśnij sok z limonki, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, polej nią łososia, odstaw na 15 minut
Łosoś: Łososia pokrój w grubą kostkę, awokado w mniejszą, szalotkę posiekaj i wymieszaj z kolendrą. Łososia połącz z awokado, szalotką i kolendrą. Wymieszaj z sałatą, udekoruj kiełkami lucerny, zjedz z pumperniklem

Babeczki z kaszy gryczanej

Składniki:
200 g kaszy gryczanej,
100 g chudego twarogu,
30 g żółtego sera, np. goudy,
2 jajka,
6 plasterków szynki długo dojrzewającej, 1 cebula dymka,
1 łyżka świeżej natki pietruszki
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce, cebulkę posiekaj. Jajka rozbełtaj, wymieszaj z kaszą, twarogiem, żółtym serem, pietruszką i cebulą. Silikonowe foremki wyłóż plasterkami szynki. Przełóż do nich nadzienie, piecz 25 minut.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.