Pomysł na cukinię

Czytaj dalej
Fot. Fot. Małgorzata Genca
Dominika Wójciak

Pomysł na cukinię

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Kto ma szczęście w postaci kawałka ziemi, na pewno choć raz próbował uprawiać cukinię. W kwietniu warzywo łatwo nabyć na każdym targu w postaci sadzonki, a co bardziej zapaleni zapewne wysiewali je z nasion.

Obydwie grupy pewnie w okolicach lipca jadły cukinię, poszukując w internecie pomysłów, jak w kolejnych dniach ugryźć obfite plony. Jeden niepozorny krzaczek owocuje bowiem jak szalony i czasem trudno nadążyć z konsumpcją.

W moim rodzinnym domu powstawały cukiniowe ciasta, bigosy, sałatki i placki we wszystkich możliwych kombinacjach. W cukiniowym temacie czuję się więc jak ryba w wodzie. Zanim jednak przystąpię do przepisów, trochę się powymądrzam.

Cukinia najsmaczniejsza jest wtedy, kiedy jest tak mała, jak to tylko możliwe. Zacznijmy od początku, a więc od cukiniowych kwiatów, które są moim ulubionym przysmakiem. Dzielą się na męskie i żeńskie. Męskie to te chwiejące się na łodydze, żeńskie zakończone są maleńką, dopiero co zawiązaną cukinią i te właśnie są najsmaczniejsze.

Wystarczy do środka kwiatu włożyć łyżkę twarożku doprawionego solą i pieprzem, zanurzyć kwiat w cieście naleśnikowym i szybko usmażyć. Poezja! Jeśli cukinia urosła już trochę większa, trzeba uważnie pilnować, by nie przerosła.

Zbyt duża będzie twarda, sucha i pełna niesmacznych pestek, które i tak trzeba będzie usunąć, wyrzucając połowę warzywa. Dlatego bez względu na to, czy jesteś cukiniowym hodowcą, czy kupujesz cukinię na placu, wybieraj okazy nie większe niż 20 cm. Taką cukinię możesz jeść codziennie, nawet na surowo!

Cukiniowe tagliatelle

(dla czterech osób)
czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 4 średnie cukinie, 2 łyżki pesto bazyliowego, 2 łyżki oliwy

Przygotowanie: Cukinie umyj i pokrój obieraczką do warzyw na długie wstążki przypominające makaron tagliatelle. Pesto wymieszaj z oliwą i delikatnie wmieszaj w cukiniowe wstążki. Odstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj na letni, lekki obiad.

Masełko cukiniowe

czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 6 kolorowych młodych cukinii, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, by szybciej puściła sok, i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku. Czosnek zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozetrzyj ze szczyptą soli na pastę. Rozgrzej masło i oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, pilnując, by się nie zrumienił. Dodaj cukinię, dopraw ją solą i pieprzem i powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się skarmelizuje. Potrwa to ok. 20-30 minut. Masło cukiniowe przełóż do słoika. Możesz je przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.