Polskie winnice, czyli docenić smak dobrego wina

Czytaj dalej
Fot. Fot. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Dorota Kowalska

Polskie winnice, czyli docenić smak dobrego wina

Dorota Kowalska

Uprawa wina nie należy do łatwych, zwłaszcza w naszej strefie klimatycznej, mimo tego w Polsce wciąż przybywa winnic. I trudno się dziwić, Alexandre Dumas mówił przecież: „Wino jest intelektualną częścią posiłku, mięso i rośliny strączkowe to tylko część materialna”

Czerwone, różowe, białe - coraz chętniej sięgamy po wino. Chociaż umówmy się, w Polsce ten trunek znany jest od lat. Pijała go już szlachta, ale wino przybyło na polskie ziemie znacznie wcześniej - wraz z chrześcijaństwem. Było przecież niezbędne w obrzędach liturgicznych, co zmusiło mnichów do zakładania przyklasztornych winnic, a ponieważ nie mieliśmy zbyt wielu specjalistów w tej dziedzinie, sprowadzali ich z południowej i zachodniej Europy.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Dorota Kowalska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.