Polskie super foods. Przepisy na siemię lniane

Czytaj dalej
Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Polskie super foods. Przepisy na siemię lniane

Dominika Wójciak

Tempo z jakim wdrażane, a potem zapominane są wszelkie mody, także te kulinarne przyprawi niejednego o zawrót głowy. Specjaliści od marketingu łamią sobie swe własne głowy, po to by z kolei w głowy konsumentów (które niebawem doznają zawrotów) wbić nowe „super” produkty.

Dowiadujemy się zatem co sezon o „super foods”, bez których nawet dieta cud nie ma sensu, a życie delikwenta opornego na kulinarne trendy skończy się zapewne przedwcześnie w mękach i katuszach. Była już moda na algi, spirulinę i chlorellę, był szał na szałwię hiszpańską i olej z kokosa, obydwa produkty o boskich właściwościach, był czas komosy, zielonego jęczmienia, macy, lucumy i kaszy jaglanej.

Wszystkie te mody nie są szkodliwe o ile podchodzić do nich z rozsądkiem. Zamiast załadować szafki kuchenne super jedzeniem o trudnej nazwie i wysokiej cenie lepiej zaopatrzyć się w trzy produkty, które nam smakują i mamy co do nich pewność, że zjemy je zanim minie na nie moda lub data ważności.

Na początek warto wdrożyć w codzienne menu pospolite i znane siemię lniane. Ziarno, na temat którego nie tak dawno powstawały książki i poradniki. Otóż ja je pamiętam i to jeszcze z dzieciństwa, kiedy nikt jeszcze o kulinarnych modach nie myślał! Pamiętam je, bo wzorem mojego dziadka (rocznik 1933), popijam napar z siemienia niemal codziennie. A zimą to już popijam na pewno.

NAPAR LNIANY

SKŁADNIKI: 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżeczka suszonych kwiatów hibiskusa, 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru, 2 szklanki wody, opcjonalnie: miód lub syrop z agawy do dosłodzenia

PRZYGOTOWANIE
Siemię, hibiskus i imbir zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Odstaw na 5 minut, po czym przecedź przez sitko i lekko przestudź. Jeśli chcesz, możesz posłodzić go niewielką ilością miodu lub syropu z agawy.

LNIANE GOMASIO

SKŁADNIKI: 4 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki czarnego sezamu, 1 łyżka soli (najlepiej bogatej w minerały różowej soli himalajskiej)

PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni, powoli podgrzewając, upraż nasiona lnu i przesyp je do moździerza. Następnie w ten sam sposób upraż ziarna sezamu. Dodaj je do nasion lnu razem z solą. Powoli uderzając w ziarna, rozgniataj je i mieszaj z solą. Uważaj, by nie utrzeć przyprawy na pastę. Część ziaren powinna zostać rozgnieciona na mąkę, a część pozostać w całości. Lniana solą doprawiaj sałatki, twaróg i wszelkiej maści pasty do kanapek, posypuj solą kromki z warzywami i doprawiaj gotowe dania.

UWAŻAJ: Zmielone siemię szybko traci świeżość, dlatego najlepiej przechowuj przyprawę w lodówce.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.