Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Aleksandra Sebald

Polski miód i mleczko pszczele sprzyjają płodności

- Miód i jego smak oznacza przede wszystkim wielką przyjemność. U pszczół pobudza układ rozrodczy - mówi Zbigniew Lipiński Fot. Aleksandra Sebald - Miód i jego smak oznacza przede wszystkim wielką przyjemność. U pszczół pobudza układ rozrodczy - mówi Zbigniew Lipiński
Aleksandra Sebald

Sądecczyzna słynie z pasiek, które dostarczają wyjątkowe miody. Warto poznać ich lecznicze i smakowe właściwości. O tajnikach pszczelich dokonań opowiadał podczas „Biesiady u Bartnika” w Stróżach dr hab. Zbigniew Lipiński z Państwowej Akademii Nauk, mistrz pszczelarz oraz twórca pierwszej kompleksowej teorii porzucania gniazd przez roje pszczół miodnych.

Miód to nic innego, jak zebrany nektar kwiatowy, do którego pszczoły dodają odpowiednich enzymów, by go zakwasić. Następnie zagęszczają go i odwadniają, żeby nadawał się do długotrwałego przechowywania w ulu. Smak, zapach, konsystencja i skład miodu zależą od gatunków kwiatów, z których pochodził nektar. To właśnie jego tajemnica. Okazuje się, że miód miodowi nie równy.

Dobre, bo polskie

- Miód uspokaja. Widać to po pszczołach, bo kiedy mają miód w ulu są dużo spokojniejsze i mają przyjazny stosunek do matki - wyjaśnia Zbigniew Lipiński. Przekonywał też o właściwościach polskiego miodu z pasiek tradycyjnych, który jest wyjątkowy, ponieważ jest wielokwiatowy, czyli najlepszy. Polskie miody zawierają na przykład pinocembrynę, substancję opóźniającą rozwój choroby Alzheimera. Atutem są nie tylko zawarte w nim pyłki, ale także brak zanieczyszczenia pestycydami, co, niestety, jest nagminne na zachodzie, gdzie nektar w większości pobierany jest z wielkotowarowych upraw rzepaku. Dlatego właśnie tak istotne jest pochodzenie miodu.

Czytaj więcej i dowiedz się: 

  • czy słynny miód manuka rzeczywiście jest tak dobry dla zdrowia? 
  • jakie jeszcze cenne substancje produkują pszczoły? 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Aleksandra Sebald

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.