Polska kura potrafi znieść do 250 jaj w ciągu roku. Na Opolszczyźnie mamy 20 ferm niosek
Jajeczne zagłębie w kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji. Polska, z 10 miliardami jaj, lokuje się w ścisłej czołówce producentów w Unii Europejskiej.
Najwięcej ferm na Opolszczyźnie jest w powiecie nyskim (9), następnie: w prudnickim (4) i strzeleckim (3). W sumie jest ich 20, a zgodnie z udzielonymi pozwoleniami może być w nich hodowana określona liczba niosek. Z punktu widzenia rodzaju chowu dominuje w naszym regionie wolnowybiegowy, czyli ten, o który najbardziej zabiegają obrońcy zwierząt hodowlanych.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.