Polska kura potrafi znieść do 250 jaj w ciągu roku. Na Opolszczyźnie mamy 20 ferm niosek

Czytaj dalej
Fot. Archiwum/PS
Edyta Hanszke

Polska kura potrafi znieść do 250 jaj w ciągu roku. Na Opolszczyźnie mamy 20 ferm niosek

Edyta Hanszke

Jajeczne zagłębie w kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50 proc. krajowej produkcji. Polska, z 10 miliardami jaj, lokuje się w ścisłej czołówce producentów w Unii Europejskiej.

Najwięcej ferm na Opolszczyźnie jest w powiecie nyskim (9), następnie: w prudnickim (4) i strzeleckim (3). W sumie jest ich 20, a zgodnie z udzielonymi pozwoleniami może być w nich hodowana określona liczba niosek. Z punktu widzenia rodzaju chowu dominuje w naszym regionie wolnowybiegowy, czyli ten, o który najbardziej zabiegają obrońcy zwierząt hodowlanych.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Edyta Hanszke

Zajmuję się tematyką gospodarki, przedsiębiorczości, rynku pracy, ubezpieczeń i społeczną. Piszę o szeroko rozumianych pieniądzach: tych, które zarabiamy, wydajemy, ale także np. pochodzących z programów unijnych.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.