Pokochać grzyby

Czytaj dalej
Fot. Fot. Grzegorz Mehring / Polskapresse
Ania Starmach

Pokochać grzyby

Ania Starmach

O grzybach było w poprzednim tygodniu, ale tematu nie porzucam – wręcz przeciwnie – zamierzam rozwinąć i w grzybach was rozkochać!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kurki z kaszą gryczaną

Składniki: 250g kaszy gryczanej, 500g świeżych kurek, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, świeży tymianek, 250ml śmietanki kremówki, 2 łyżki masła klarowanego, garść orzechów włoskich, natka pietruszki, 100ml białego wina, 50g parmezanu
Przygotowanie:Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurki dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli są naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem kurki, zalej je białym winem, a gdy odparuje, dodaj śmietankę, tymianek i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku. Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Kruche pierogi z prawdziwkami

Ciasto: 250g mąki, 125g zimnego masła, 1 jako, 1 łyżka gęstej śmietany, szczypta soli
Farsz: 400g prawdziwków 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 50 g mascarpone
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ciasto zlep w kulkę i umieść w lodówce na min 30 min. Aby przygotować farsz, grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby, duś około 10–15 minut. Następnie dodaj mascarpone, świeży tymianek, sól, pieprz. Farsz ostudź. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu, mocno sklejaj brzegi. Następnie każdy pieróg posmaruj rozbełtanym jajem, przyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Penne z dynią i grzybami

Składniki: 300 g makaronu penne, 200 g dyni – zwykłej, 200 g prawdziwków, świeża szałwia, oliwa z oliwek, mała cebula – zwykła, 100 ml śmietanki kremówki, 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.