Pogodafilmowa

Czytaj dalej
Fot. Fot. Dominika Wójciak
Dominika Wójciak

Pogodafilmowa

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Moja majówka od lat wygląda tak samo. Urządzam sobie wtedy co najmniej trzydniowy maraton filmowy, choć przy sprzyjającym kalendarzu potrafię rozciągnąć go nawet na dziesięć dni. Tyle właśnie trwa krakowski festiwal kina niezależnego NETIA OFF Camera.

Lubię ten czas wypełniony po brzegi kinem, które na co dzień jest dla mnie trudno dostępne. Oglądam filmy, mam czas na spokojne zastanowienie się nad ich treścią i przedyskutowanie ze znajomymi kwestii, o których na co dzień łatwo zapomnieć. Lubię atmosferę planowania czterech seansów dziennie i niedosyt, że nie jestem w stanie zaliczyć wszystkich interesujących seansów, choć w kinie spędzam całe dnie i wieczory.

Podczas kinowej majówki odpoczywam także od gotowania, bo na domową kuchnię między seansami brakuje mi czasu. Tych z Was, którym do kina było do tej pory nie po drodze, serdecznie zachęcam do nadrobienia zaległości. Tych, którzy nabrali chęci na sernik lub ciasto marchewkowe, odsyłam do Massolit Bakery&Cafe (mojej ukochanej kawiarni, wyróżnionej z zeszłorocznym plebiscycie Smaki Krakowa), a tym, którzy mają ochotę przetrwać deszczową pogodę w kuchni, dedykuję poniższy przepis.

TABBOULEH Z JAGLANKI Z MAJOWĄ ZIELENINĄ

4 porcje

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy garam masala lub indyjskiego curry, 1 duży pęczek mieszanej zieleniny (młodych listków mniszka, pokrzywy, mięty, rukoli, botwinki, natki pietruszki, trybuli i szczypiorku), 250 g pomidorków koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 4 łyżki oleju lnianego (lub innego dobrego nierafinowanego oleju, np. rzepakowego), sok z ½ cytryny, 4 łyżki prażonych pestek dyni lub ziaren słonecznika

Przygotowanie: Przygotuj wrzątek, będzie potrzebny do sparzenia kaszy. Jaglankę upraż na średnim ogniu w garnku o grubym dnie. Kasza ma zacząć pachnieć, ale nie powinna zmienić koloru. Uprażoną kaszę przełóż na sitko i przelej wrzątkiem, a następnie wypłucz pod strumieniem gorącej wody. Przełóż z powrotem do garnka, dodaj sól, kurkumę, garam masalę i wlej 2 szklanki wrzątku. Wstaw garnek na średni ogień, przykryj pokrywką i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn, po czym wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem, aż przestygnie. Nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania.

Zieleninę umyj, osusz i drobno posiekaj. Pomidorki umyj, pokrój w kostkę. Kapary odsącz z zalewy i posiekaj. Ugotowaną kaszę rozbij widelcem i wymieszaj z zieleniną, pomidorkami, kaparami olejem i sokiem z cytryny. Dodaj ziarna słonecznika i dopraw sałatkę pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do grillowanych warzyw, ryb lub mięsa. Ja lubię jeść ją z humusem i jajkiem sadzonym albo z kawałkami śledzi.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.