Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Zapomniane rośliny na talerzach

Czytaj dalej
Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Zapomniane rośliny na talerzach

Katarzyna Kachel

W pierwszym etapie naszego konkursu to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Czekamy na zgłoszenia do 31 sierpnia 2015. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia PR & marketing.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Taki na przykład soliród. Całkowicie zapomniana słonolubna roślina, która upodobała sobie mokradła i brzegi morskie. Wyglądem przypomina skrzyp, ma jednak grubsze łodygi. Smakuje interesująco, przypomina trochę szparagi. Najłatwiej podsmażyć zielone gałązki na maśle, dodać do ryb czy mięsa.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

Można z nich zrobić także lekką przekąskę, mieszając z orzechami i blanszowanymi brokułami. Inny pomysł na soliród zielny ma Artur Szumilas, właściciel restauracji Zielona Kuchnia, schowanej przy ulicy Grabowskiego. Do naszego plebiscytu Smaki Krakowa lokal zgłosiła pani Ania. "Za docenienie regionalnych produktów, wykorzystywanie ziół i kreowanie nowych, nieoczywistych smaków".

Soliród w Zielonej Kuchni podawany jest z okoniem morskim, sosem szafranowym i młodą marchewką. - Staramy się odkopywać zapomniane dodatki, trybul choćby - subtelną roślinę o smaku anyżu i pietruszki - mówi Artur Szumilas.

Restauracja przy Grabowskiego stawia na smak, zdrowie i estetykę. Dodatkowym jej atutem może być urokliwy ogródek. Pani Ani dziękujemy, czekamy na Państwa zgłoszenia. Pamiętajcie, że celem plebiscytu jest wyróżnienie takich lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią nas zaskoczyć. Jeśli uzasadnicie swój typ w błyskotliwy, zabawny i przekonujący sposób, macie szansę zasiąść wśród członków naszego jury.

Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy smaki@dziennik.krakow.pl; poprzez formularz dostępny na stronie www.dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - głosowania.

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.