Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W Soprano każdy czuje się bossem
W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubią Państwo jeść i które poleciliby innym. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór w przekonujący sposób, można dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Szef kuchni poleca dziś szparagi. Właściwie pędy tej byliny. Nie surowe, broń Boże, a na krem przekręcone. O konsystencji gęstej, śmietanowej, a lekkiej jednocześnie. Grzanki w kremie tym siedzą zanurzone i nieskrępowane chłoną delikatny smak potrawy.
Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]
Jeśli przystawka ta Państwu nie wystarczy, sięgnąć możecie po pierożki smażone z krewetkami i ricottą, podawane w Soprano z salsą warzywną. Słodkawy serek świetnie dogaduje się w farszu z delikatnym skorupiakiem. Jeśli w smak wam owoce morza, radzę jeszcze zamówić małże zapiekane z miętą, danie świeże i oryginalne. Do tego kieliszek schłodzonego białego wina.
W restauracji przy ulicy św. Anny dania są przemyślane, dopracowane w każdym szczególe, ładnie podane. Czasami kucharz lubi sobie zamieszać w tradycyjnych przepisach, nie bojąc się nowych kulinarnych wyzwań i możliwości.
Pan Marek zgłosił Soprano do naszego plebiscytu za domowe makarony. Zwłaszcza fettuccine z majerankiem. Choć fettuccine to po włosku małe wstążki, na talerzu w Soprano wyglądają na całkiem spory stosik. Przyrządzone al dente smakują z każdym sosem. "Porcje są słuszne, obsługa miła, profesjonalna, każdy może poczuć się bossem, niekoniecznie mafijnym " - argumentuje nasz Czytelnik.
Celem naszego plebiscytu jest wyróżnienie lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią nas zaskoczyć.
Czekamy na ulubione miejsca. Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska, "szybka pycha".
Propozycje i zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy: smaki@dziennik.krakow.pl poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".
W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:
Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.