Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W Soprano każdy czuje się bossem

Czytaj dalej
Fot. brak
Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W Soprano każdy czuje się bossem

Katarzyna Kachel

W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubią Państwo jeść i które poleciliby innym. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór w przekonujący sposób, można dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Szef kuchni poleca dziś szparagi. Właściwie pędy tej byliny. Nie surowe, broń Boże, a na krem przekręcone. O konsystencji gęstej, śmietanowej, a lekkiej jednocześnie. Grzanki w kremie tym siedzą zanurzone i nieskrępowane chłoną delikatny smak potrawy.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

Jeśli przystawka ta Państwu nie wystarczy, sięgnąć możecie po pierożki smażone z krewetkami i ricottą, podawane w Soprano z salsą warzywną. Słodkawy serek świetnie dogaduje się w farszu z delikatnym skorupiakiem. Jeśli w smak wam owoce morza, radzę jeszcze zamówić małże zapiekane z miętą, danie świeże i oryginalne. Do tego kieliszek schłodzonego białego wina.

W restauracji przy ulicy św. Anny dania są przemyślane, dopracowane w każdym szczególe, ładnie podane. Czasami kucharz lubi sobie zamieszać w tradycyjnych przepisach, nie bojąc się nowych kulinarnych wyzwań i możliwości.

Pan Marek zgłosił Soprano do naszego plebiscytu za domowe makarony. Zwłaszcza fettuccine z majerankiem. Choć fettuccine to po włosku małe wstążki, na talerzu w Soprano wyglądają na całkiem spory stosik. Przyrządzone al dente smakują z każdym sosem. "Porcje są słuszne, obsługa miła, profesjonalna, każdy może poczuć się bossem, niekoniecznie mafijnym " - argumentuje nasz Czytelnik.

Celem naszego plebiscytu jest wyróżnienie lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią nas zaskoczyć.

Czekamy na ulubione miejsca. Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska, "szybka pycha".

Propozycje i zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy: smaki@dziennik.krakow.pl poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.