Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Parobar stanął przy Czarnowiejskiej
W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór, można dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Drapieżnik, lubiący wędrówki. O sporej głowie i wąsie niczego sobie. Niewybredny, nie pogardzi śledziowatymi, makrelami, a nawet głowonogimi. Za to mięso ma idealne, ładne, delikatne i soczyste. Do tego zdrowe. Mało w nim tłuszczu, sporo białka. Z takiego dorsza zrobić można prawdziwe cuda. Smażyć go, piec w folii, mleć na kotlety, dodawać do sałatek. Granicą pomysłów kulinarnych mogą być wyłącznie granice wyobraźni.
W parobarze dim sum house kucharz zrobił z niego genialny farsz do oryginalnych chińskich pierożków jiaozi. Zmyślnie urozmaicił rybę selerem naciowym o lekko gorzkawym smaku. Ale, jeśli ktoś od drapieżnika woli bardziej pacyfistyczne formy gastronomiczne, też tam zjeść może. Choćby pierożki ze szpinakiem i serem, soczewicą i grzybkami mun. Miłośnicy mięsa znajdą w lokaliku przy ul. Czarnowiejskiej rozmaite fantazje z wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem w roli głównej.
Miejsce to pojawiło się na kulinarnej mapie miasta niedawno, bo w maju. Promuje się jako tradycyjna kuchnia dim sum, charakteryzująca się wyrazistym smakiem, aromatem, w której potrawy przygotowuje się na parze. W menu są wspomniane pierożki, zupy, sałatki i desery. Zgrabne kulki z czarnym sezamem, orzechami albo pastą z czerwonej fasoli (do wyboru) są eleganckie, słodkie i bardzo charakterystyczne. Na tyle zasmakowały pani Urszuli, że postanowiła zgłosić miejsce do naszego plebiscytu. "Warto spróbować" - napisała.
Czekamy na Państwa ulubione miejsca. Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska, "szybka pycha". Propozycje plebiscytowe można wysyłać na adres e-mailowy: smaki@dziennik.krakow.pl poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".
W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:
Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.