Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Parobar stanął przy Czarnowiejskiej

Czytaj dalej
Fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Parobar stanął przy Czarnowiejskiej

Katarzyna Kachel

W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór, można dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Drapieżnik, lubiący wędrówki. O sporej głowie i wąsie niczego sobie. Niewybredny, nie pogardzi śledziowatymi, makrelami, a nawet głowonogimi. Za to mięso ma idealne, ładne, delikatne i soczyste. Do tego zdrowe. Mało w nim tłuszczu, sporo białka. Z takiego dorsza zrobić można prawdziwe cuda. Smażyć go, piec w folii, mleć na kotlety, dodawać do sałatek. Granicą pomysłów kulinarnych mogą być wyłącznie granice wyobraźni.

W parobarze dim sum house kucharz zrobił z niego genialny farsz do oryginalnych chińskich pierożków jiaozi. Zmyślnie urozmaicił rybę selerem naciowym o lekko gorzkawym smaku. Ale, jeśli ktoś od drapieżnika woli bardziej pacyfistyczne formy gastronomiczne, też tam zjeść może. Choćby pierożki ze szpinakiem i serem, soczewicą i grzybkami mun. Miłośnicy mięsa znajdą w lokaliku przy ul. Czarnowiejskiej rozmaite fantazje z wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem w roli głównej.

Miejsce to pojawiło się na kulinarnej mapie miasta niedawno, bo w maju. Promuje się jako tradycyjna kuchnia dim sum, charakteryzująca się wyrazistym smakiem, aromatem, w której potrawy przygotowuje się na parze. W menu są wspomniane pierożki, zupy, sałatki i desery. Zgrabne kulki z czarnym sezamem, orzechami albo pastą z czerwonej fasoli (do wyboru) są eleganckie, słodkie i bardzo charakterystyczne. Na tyle zasmakowały pani Urszuli, że postanowiła zgłosić miejsce do naszego plebiscytu. "Warto spróbować" - napisała.

Czekamy na Państwa ulubione miejsca. Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska, "szybka pycha". Propozycje plebiscytowe można wysyłać na adres e-mailowy: smaki@dziennik.krakow.pl poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.