Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Czują miętę do włoskiej kuchni
Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W pierwszym etapie to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Jeśli uda się Wam uzasadnić wybór w przekonujący sposób, możecie dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]
Niby zwyczajna bylina o jajowatych liściach i drobnych kwiatach, a może stać się prawdziwą petardą. Kulinarną. Intensywny ostry smak i intrygujący zapach potrafi dodać pikanterii niejednej potrawie. O ile kucharz wie, z czym liście mięty łączyć, jak je oswajać w nieoczywistych kombinacjach, jak w końcu podawać, by prezentowały się świeżo i elegancko. Kucharze lokalu Mięta Resto Bar przy ulicy Krupniczej wiedzą. Smażą ją na maśle i polewają pierogi z gruszkami i serem pleśniowym albo kręcą z miętą lody, których smak przełamują gorzką czekoladą i chilli.
- A w czwartek zapraszają na małże. Duszone w winie i pomidorach lub przyrządzane w porach i sosie serowym - opowiada Katarzyna Ramucińska, menedżerka restauracji. - Naprawdę doskonałe.
Pani Urszula zgłosiła do plebiscytu lokal przy Krupniczej za włoski charakter, wierność tradycji poszczególnych regionów, pizzę, która trafia na talerze prosto z wielkiego pieca opalanego drewnem, i za czarowny ogródek. Dziękujemy i czekamy na Państwa zgłoszenia. Macie czas do 31 sierpnia. Pamiętajcie, że celem plebiscytu jest wyróżnienie takich lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty i potrafią zaskoczyć. Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy smaki@dziennik.krakow.pl; poprzez formularz dostępny na stronie internetowej www.dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".
Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - głosowania.
W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:
Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.