Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Czują miętę do włoskiej kuchni

Czytaj dalej
Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Czują miętę do włoskiej kuchni

Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W pierwszym etapie to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Jeśli uda się Wam uzasadnić wybór w przekonujący sposób, możecie dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

Niby zwyczajna bylina o jajowatych liściach i drobnych kwiatach, a może stać się prawdziwą petardą. Kulinarną. Intensywny ostry smak i intrygujący zapach potrafi dodać pikanterii niejednej potrawie. O ile kucharz wie, z czym liście mięty łączyć, jak je oswajać w nieoczywistych kombinacjach, jak w końcu podawać, by prezentowały się świeżo i elegancko. Kucharze lokalu Mięta Resto Bar przy ulicy Krupniczej wiedzą. Smażą ją na maśle i polewają pierogi z gruszkami i serem pleśniowym albo kręcą z miętą lody, których smak przełamują gorzką czekoladą i chilli.

- A w czwartek zapraszają na małże. Duszone w winie i pomidorach lub przyrządzane w porach i sosie serowym - opowiada Katarzyna Ramucińska, menedżerka restauracji. - Naprawdę doskonałe.

Pani Urszula zgłosiła do plebiscytu lokal przy Krupniczej za włoski charakter, wierność tradycji poszczególnych regionów, pizzę, która trafia na talerze prosto z wielkiego pieca opalanego drewnem, i za czarowny ogródek. Dziękujemy i czekamy na Państwa zgłoszenia. Macie czas do 31 sierpnia. Pamiętajcie, że celem plebiscytu jest wyróżnienie takich lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty i potrafią zaskoczyć. Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy smaki@dziennik.krakow.pl; poprzez formularz dostępny na stronie internetowej www.dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - głosowania.

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.