Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Coraz więcej smaków w Krakowie
Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W pierwszym etapie naszego konkursu to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Te, które już lata temu wpisały się w kulinarny pejzaż miasta, jak i lokale, które pojawiły się na tej mapie zaledwie przed kilkoma miesiącami.

Açai to owoc, który rośnie w sercu brazylijskiej dżungli. Odmładza, dodaje energii, zmniejsza cholesterol, ułatwia spalanie tłuszczu, a w smaku przypomina polską borówkę. Sok z tego zbawiennego dla organizmu owocu możemy wypić w restauracji Carioca, która od kwietnia przy ulicy Krupniczej karmi daniami inspirowanymi brazylijską kuchnią.
Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]
Do naszego plebiscytu lokal zgłosiła pani Kasia, która uzależniła się od serwowanej tam gęstej zupy rybnej z dorsza, krewetek, pomidorów i cebuli. No i od açai też. - Warto spróbować - zachęca nasza Czytelniczka.
Carioca to nie jedyna restauracja, która od kilku miesięcy wzbogaca gastronomiczną ofertę pod Wawelem. Nowy jest Pino przy ul. Szczepańskiej, w którym gotuje się eksperymentalnie, jest i Parobar przy Czarnowiejskiej, w którym można posmakować tradycyjnych dań chińskich. Jest też Curry up i Yana Sushi. Czy znajdą się na liście restauracji, które mają szansę powalczyć o Grand Prix? Zależy od Państwa.
Pamiętajcie, że celem plebiscytu jest wyróżnienie takich lokali, które mają mądrze przemyślaną i zaskakującą kartę; które dbają o świetnej jakości produkty, zwracają uwagę na detale i potrafią nas zadziwić. Czekamy na propozycje! Jeśli uzasadnicie swój typ w błyskotliwy, zabawny i przekonujący sposób, macie szansę zasiąść wśród członków naszego jury.
Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy smaki@dziennik.krakow.pl; poprzez formularz dostępny na stronie internetowej www.dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".
Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów, Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - głosowania.
W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:
Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.