Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Bałagan na talerzu, czyli wszystkie smaki Bliskiego Wschodu

Czytaj dalej
Katarzyna Kachel

Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. Bałagan na talerzu, czyli wszystkie smaki Bliskiego Wschodu

Katarzyna Kachel

W pierwszym etapie naszego plebiscytu to Państwo zgłaszacie restauracje, w których lubicie jeść i które polecilibyście innym. Czekamy na zgłoszenia do 31 sierpnia. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia PR&marketing.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Szakszuka znaczy bałagan. W bałaganie tym najważniejsze są jajka, papryka, pomidory i cebula. Danie to znane w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej to propozycja na obfite śniadanie. Jajko jest sadzone i duszone w towarzystwie pozostałych składników. W Krakowie szakszukę można zjeść w lokalu Hamsa przy ul. Szerokiej 2. Podają ją z ciepłą laffą i sosem tahini. Laffa to cieniutki chlebek, tahina to pasta z podprażonych nasion sezamu, którą wykorzystuje się w krajach Bliskiego Wschodu do wielu potraw.

Smaki Krakowa 2015: plebiscyt Dziennika Polskiego! [CZYTAJ WIĘCEJ]

Pani Gabriela, która zgłosiła restaurację do naszego plebiscytu, nie tylko chwaliła śniadania i kawę po beduińsku, parzoną w dżezwie z dodatkiem kardamonu. Zachwycała się hummusami z suszonymi pomidorami, przystawkami z egzotycznymi dipami i ziołami. Np. sumak to kwaskowata przyprawa do drobiu i ryb, a harrisa to mieszanka na bazie chili, którą powszechnie stosuje się w kuchni marokańskiej i algierskiej. Sprawdźcie, do czego dodawana jest w lokalu przy ul. Szerokiej. Pani Gabrieli dziękujemy, czekamy na Państwa zgłoszenia.

Celem plebiscytu jest wyróżnienie takich lokali, które mają mądrze przemyślaną kartę, dbają o świetnej jakości produkty, potrafią nas zaskoczyć. Jeśli uzasadnicie swój typ w błyskotliwy i przekonujący sposób, macie szansę zasiąść w naszym jury.

Zgłoszenia można wysyłać na adres e-mail smaki@dziennik.krakow.pl; poprzez formularz dostępny na stronie www.dziennikpolski24.pl; listownie pod adresem: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Na podstawie propozycji Czytelników i Internautów Kapituła Plebiscytu dokona nominacji do II etapu - głosowania.

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Katarzyna Kachel

Komentarze

1
Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

gdzie bary mleczne?

Doskonale, ale gdzie są polskie bary i gdzie można zjeść po polsku?! Placki ziemniaczane, pierogi leniwe, pierogi z kapustą lub z borówkami, krokiety z mięsem?!

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.