Zbigniew Bartuś

Plaga trucicieli. Nikt nie kontroluje paliw niby-ekologicznych

Pellet jest biopaliwem produkowanym na całym świecie z wiórów drewnianych, formowanych w granulki przy pomocy pary lub ekolepiszczy. Ale Polak potrafi... Fot. 123RF Pellet jest biopaliwem produkowanym na całym świecie z wiórów drewnianych, formowanych w granulki przy pomocy pary lub ekolepiszczy. Ale Polak potrafi... dodać do trocin worki foliowe
Zbigniew Bartuś

Smog. Zmielone plastikowe worki i wiadra, odpady z produkcji mebli pełne chemikaliów to tej zimy w Polsce opał „bio” i „eko”. Sprzedawany bezkarnie.

Część paliw, oferowanych w polskich składach i marketach jako „ekologiczne”, wydziela przy spalaniu rakotwórcze toksyny. Nie tylko zabijają one na raty właścicieli ogrzewanych domostw, ich bliskich i sąsiadów, ale i niszczą instalacje grzewcze.

- Widziałem właśnie kocioł, którego palnik wytrzymuje normalnie 15 lat, a został zajechany przez trefne paliwo w sezon - mówi Włodzimierz Nasidłowski, doświadczony instalator ekologicznych pieców na pellet.

To biopaliwo stało się hitem sezonu grzewczego nad Wisłą. Produkowane jest od 25 lat w formie kilkumilimetrowych granulek z bioodpadów, głównie trocin powstających przy cięciu drewna.

Zgodnie z zasadami, pellet używany w gospodarstwach domowych winien się składać wyłącznie z trocin zlepionych przy pomocy pary wodnej. Taki opał, wytwarzany przez renomowanych producentów, posiadający atesty, daje tyle energii co dobry węgiel, a spala się bez dymu. Używa się go bardzo wygodnie, dlatego stał się przebojem wszędzie tam, gdzie brak sieci gazowej. Chwalą go i specjaliści od ogrzewania, i ekolodzy walczący o ograniczenie zużycia paliw kopalnych, i aktywiści antysmogowi.

W dalszej części tekstu:

  • Kto w Polsce produkuje pellet?
  • Dlaczego nikt nie kontroluje jakości paliw stałych?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Zbigniew Bartuś


Dziennikarz, publicysta, felietonista Dziennika Polskiego (na pokładzie od 1992 roku) i mediów Polska Press Grupy, współtwórca i koordynator Forum Przedsiębiorców Małopolski, laureat kilkudziesięciu nagród i wyróżnień dziennikarskich (w tym Wolności Słowa, Dziennikarz Ekonomiczny Roku, Nagroda Główna NBP, Nagroda Grabskiego, Nagroda Kwiatkowskiego, Grand Prix Dziennikarzy Małopolski, nominacje do Grand Press).


 

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.