Pierogi na słodko

Czytaj dalej
Stanisław Śmierciak

Pierogi na słodko

Stanisław Śmierciak

Przepis na pierogi na słodko przywiozła podobno z Czech siostra mojej babci, która przebywała tam podczas pierwszej wojny światowej.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
1/2 kg białego sera
25 dag bułki tartej
3 łyżki cukru (może być puder)
4 jajka

Przygotowanie:
Ser dokładnie rozetrzeć w misce, by nie było grudek. Dosypać bułkę tartą, ale przesianą, aby była tylko miałka, oraz cukier (może być puder). Wbić całe jajka. Na stolnicy masę rozcierać wałkiem, bo musi być aksamitnie jednolita. Formować w dłoniach gałki jak pół kurzego jajka. Gotować w płaskim rondlu bardzo wolno, by napęczniały. Przed podaniem można posypać cukrem kryształem.

Stanisław Śmierciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.