Kinga Czernichowska

Piekarze pod kreską. Co z mąką?

Piekarze pod kreską. Co z mąką? Fot. fot. Breslauer Zeitung
Kinga Czernichowska

Tym razem dziennikarze „Breslauer Zeitung” donosili o rosnących cenach żywności, o trudnej sytuacji wrocławskich piekarzy oraz o mące złej jakości. To wszystko musiało odbić się na konsumentach.

Nie tak dawno pisaliśmy o podwyżkach cen żywności, o których informowała „Breslauer Zeitung”. Trudna sytuacja w 1920 roku dotknęła także piekarzy.

Lato 1920 roku było naprawdę gorące, prawie jak w tropikach. Możemy więc tylko przypuszczać, że było dużo cieplej niż w tym roku. Jeden z dziennikarzy, Paul Plüddeman, relacjonując koncerty, nadmienił nawet, że w Hali Ludowej było parno jak... w szklarni.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Kinga Czernichowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.