Pieczony pasternak w miodowo-musztardowej glazurze
Pasternak to warzywo korzeniowe łudząco podobne do korzenia pietruszki, z tym wyjątkiem, że pasternak jest znacznie większy. To pospolite warzywo, niegdyś uprawiane na potęgę z tej prostej przyczyny, że rośnie, gdzie popadnie, nie ma szczególnych wymagań i zawsze się udaje, dziś zyskało miano retro warzywa i trzeba się trochę natrudzić, by upolować je w osiedlowym warzywniaku.
Łatwiej zaleźć pasternak na placu targowym; z moich obserwacji wynika, że bywa dostępny na Targu Pietruszkowym a i niekiedy można go dostać w kilku stoiskach na Placu Imbramowskim i na Starym Kleparzu.
Warto trochę poszukać, bo pasternak jest pyszny! Słodki i lekko pikantny jednocześnie świetnie się sprawdza zamiast ziemniaczanego puree, smakuje bosko upieczony jak frytki albo podduszony na maśle i ugotowany w warzywnym bulionie, a następnie zmiksowany na krem z solidną porcją szpinaku lub zielonego groszku. Z przypraw pasternak lubi musztardę, miód, wędzoną paprykę, chili, tymianek i rozmaryn.
I jeszcze jedno. Ze względu na słodki smak świetnie się sprawdzi w zastępstwie marchewki w klasycznym cieście marchewkowym, najlepiej upieczonym w formie małych babeczek.
Dziś proponuję pasternak pieczony w miodowo-musztardowej glazurze. Wymieszany z rukolą lub rukwią wodną albo podany z klasycznym hummusem będzie pysznym pomysłem na obiad.
Pieczony pasternak w miodowo-musztardowej glazurze
Składniki:
- 750 g pasternaku,
- 2 łyżki musztardy ziarnistej,
- 1 -2 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
Do podania:
- 200 g hummusu,
- 1 - 2 garści rukoli lub rukwi wodnej, 1 garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C.
Pasternak umyj, obierz i pokrój w słupki (wielkości klasycznych frytek). Wyłóż warzywo na blachę, dodaj musztardę, miód, olej i sól.
Dodaj tez nieco świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj dłońmi, tak by musztarda i miód dokładnie oblepiły pasternakowe słupki. Wstaw blachę do piekarnika i piecz pasternak 30 minut. Zamieszaj warzywa raz w połowie pieczenia.
Na dużym półmisku rozsmaruj hummus i wyłóż na wierzch upieczony pasternak. Posyp rukolą i posiekanymi orzechami.