Pęczak z dynią - połączenie idealne

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Pęczak z dynią - połączenie idealne

Dominika Wójciak

Dziś będzie szybko, prosto, swojsko i zdrowo. Nie będę się rozpisywać nad wyższością pęczaku nad ryżem do risotto ani o tym, dlaczego warto jeść dynie jesienią.

Każdy kto sobie ugotuje danie z poniższego przepisu z pewnością zrozumie, dlaczego wymieszanie w jednym w garnku dwóch bohaterów dzisiejszego przepisu zasługuje na miano połączenia idealnego. Ach i nie pomijajcie słonecznika, ani brukselki. To one zwieńczają całość i nadają daniu charakteru. Smacznego!

Pęczotto z dynią i słonecznikiem Składniki na cztery porcje:

W rondelku rozpuść 20 g masła. Dodaj połowę dyni, posól ją i przesmaż 5 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po tym czasie wlej do dyni 90 ml wody oraz lubczyk i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż dynia zmięknie, a wywar prawie całkiem odparuje. W razie potrzeby, w czasie gotowania, dolewaj po łyżce wody. Jeszcze ciepłą dynię rozgnieć widelcem lub zmiksuj na puree i odstaw z ognia.

Pęczak i słonecznik wypłucz na sicie i odstaw, by odciekł nadmiar płynu. W innym rondelku podgrzej łyżkę oliwy z łyżką masła. Dodaj posiekaną, posoloną szalotkę i zeszklij ją na wolnym ogniu, pilnując, by się nie przyrumieniła. Dodaj pęczak i słonecznik, a następnie dokładnie zamieszaj, by ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem. Dołóż resztę dyni i przesmaż razem 2 minuty. Po chwili wlej wino i zaczekaj aż odparuje, a następnie wlej chochlę wody.

Gotuj pęczotto, dolewając po porcji wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Pilnuj, by dolewać wody dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Będzie to trwało ok. 20 minut. Zanim wlejesz ostatnią chochlę wody, do dania dodaj rozgniecioną dynię. Rondelek po dyni dobrze przepłucz pozostałą wodą i dopiero wtedy dolej go do pęczaku. Na samym końcu wmieszaj resztę masła i parmezan. Dopraw danie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawaj z blanszowaną brukselką, kozim serkiem i pestkami słonecznika. Możesz skropić olejem rydzowym.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.