Owocowa obfitość

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Owocowa obfitość

Dominika Wójciak

Latem dojrzałych słońcem owoców i warzyw jest pod dostatkiem, są tak smaczne i skoncentrowane smakiem, że budowanie z nich pysznych posiłków to czysta przyjemność. Dzięki wykorzystaniu sezonowych produktów gotowanie jest także wyjątkowo łatwe i nieskomplikowane.

W kuchni sezonowej nie ma nic gorszego niż przeładowane i przekombinowane danie, w którym zamiast głównego bohatera, czuć tysiąc trudnych do rozszyfrowania smaków i przypraw.

Kluczem do zrozumienia hasła „sezonowy produkt” jest właśnie szacunek dla jego wyjątkowego smaku, z którego pełni można cieszyć się jedynie przez określoną część roku. Dlatego gotując latem, sięgajmy po proste receptury bazujące na kilku składnikach. Starajmy się podkreślić smak wybranych warzyw i owoców tak, by idealnie się uzupełniały i nie konkurowały ze sobą. Szukając inspiracji w kuchniach świata, nie galopujmy za daleko.

Gotujmy jak mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, wybierajmy trzy, cztery składniki i starajmy się wydobyć z nich pełnię smaku. A co wrzucać do koszyka aktualnie? W samym środku lata mamy pełen wachlarz możliwości!

JAGLANO-TRUSKAWKOWY CREME BRULEE Z MALINAMI

4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

Namoczoną kaszę wypłucz dokładnie na sicie i przełóż do garnka z głębokim dnem. Dolej mleko i sól i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut, aż kasza będzie bardzo miękka i rozpadająca się. W międzyczasie umyj truskawki. Gorącą kaszę zmiksuj z owocami. Dosłódź do smaku miodem. Gotowy krem powinien mieć gęstą, jednolitą konsystencję.

Kokilki do creme brulee wysmaruj olejem i przełóż do nich jaglany krem. Wygładź powierzchnię łyżką zmoczoną w wodzie i przykryj każdą folią, by na kremie nie utworzyła się twarda skorupka. Przełóż do lodówki na minimum 1-2 godziny.

Deser w lodówce możesz przechowywać do 2 dni. Tuż przed podaniem posyp porcję kremu ½ łyżki brązowego cukru i opal specjalnym palnikiem, tak by na wierzchu utworzyła się charakterystyczna skorupka. Podawaj od razu ze świeżymi malinami.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.