Katarzyna Sklepik

Organizm ich potrzebuje, ale nie wszystkich. Wiesz o co chodzi?

Organizm ich potrzebuje, ale nie wszystkich. Wiesz o co chodzi?
Katarzyna Sklepik

Nowy Rok to szczególny czas, w którym chcemy postawić na „nowe Ja”, stąd postanowienia dotyczące poprawy wyglądu i zdrowego odżywiania się. Jednym z istotnych elementów, które pomogą osiągnąć ten cel jest zmiana nawyków żywieniowych, na przykład tych dotyczących spożywania tłuszczów.

Ile i jakich tłuszczów nam potrzeba?
W kategorii tłuszczów, kluczem do zdrowej diety nie jest całkowite eliminowanie z niej tego składnika, lecz dobór odpowiednich, zdrowych tłuszczów w zbilansowanych proporcjach.
Musimy pamiętać, że tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety – głównym źródłem energii, i składnikiem w którym rozpuszczone są ważne dla zdrowia witaminy A, D, E i K, a także źródłem egzogennych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Tłuszcz chroni też przed nadmierną utratą ciepła przez organizm oraz utrzymuje narządy w odpowiednim ułożeniu i zapobiega ich urazom na przykład podczas upadku.

Dowiedz się:

  • co to są"złe" i "dobre" tłuszcze?
  • jak ja odróżnić?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Katarzyna Sklepik

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.