Obwarzanki rodem z Wilna. Na całym świecie nie ma lepszych
Jeżeli jakiś specjał kulinarny ze Szczecinka zasługuje na miano produktu regionalnego, to są nim nasze obwarzanki. Wieloletnią tradycję rodzinną i biznes kontynuuj obecnie pan Marek Relski, który prowadzi piekarnię obwarzanków przy ulicy Bohaterów Warszawy w Szczecinku.
Niespecjalnie ma głowę do starania się, aby jego wyrób otrzymał miano produktu regionalnego. A szkoda, bo nie widać następcy, ktory po nim wypiekałby nasze niepowtarzalne obwarzanki. Był rok 1945, gdy na dworcu w Szczecinku wysiadł Zygmunt Relski, piekarz z Wilna.
Miał już 50. na karku, a wszystko musiał zaczynać do nowa.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.