Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

O mojej mamie i ucieranym cieście z rabarbarem

Czytaj dalej
Aleksandra Suława

O mojej mamie i ucieranym cieście z rabarbarem

Aleksandra Suława

Zaobserwowałam, że ludzie dzielą się na tych, którzy gotują, i tych, którzy pieką ciasta. Mało kto opanował do perfekcji obie gałęzie sztuki kulinarnej. Oczywiście, większość domowych kucharzy ugotuje niezły obiad, a i sernik im się zdarzy.

Prawdziwi zapaleńcy, co to nie tylko gotują z ponadprzeciętną przyjemnością, ale też o kulinariach godzinami rozmawiają, książki kucharskie czytają z przejęciem jak inni kryminały, a świąteczny obiad planują zanim jeszcze centra handlowe zamienią wielkanocne znicze na choinkowe bombki - tacy ludzie są zwyklezdeklarowani po słodkiej lub słonej stronie kulinariów.

Moja mama jest z tych słonych. Mięso, jakie by nie było, spod jej ręki smakuje wyśmienicie, jest delikatne i soczyste, kluski i pierogi lepi jak mało kto, a jej śledzie - to poezja. Ciasta? Co to, to nie! A już na pewno nie przekładane, z kremem czy bajerami. Wyjątkiem jest jej ciasto ucierane z owocami. Tu znów mistrzyni nie ma sobie równych. Jeśli więc, jak ona, nie macie duszy cukiernika - ten przepis was przekona. Jego baza jest tak uniwersalna, że czegokolwiek byście na nią nie rzucili, sukces gwarantowany.

Jest już rabarbar. Obie z mamą go kochamy (może dlatego, że bliżej mu do warzyw niż owoców?). Lekko kwaśny, zawadiacko różowy i bardzo zdrowy! Na ciasto ucierane pasuje jak ulał. A już za chwilę na targi wkroczy dumnie cała gama sezonowych owoców: truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny, porzeczki, jagody i jeżyny. Wszystkie one, pojedynczo i grupami, nadadzą się na ucierane ciasto mojej mamy. Łapcie za miksery!

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na małą blachę lub tortownicę: 250 g maki pszennej, 150 g cukru drobnego, 4 jajka, 200 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łodyg rabarbaru.

Kruszonka: 150 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru.

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie do masy dodawać stopniowo po jednym całym jajku i kilku łyżkach mąki, stale miksując, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem. Rabarbar umyć i pozbawić błonki. Pokroić na półtoracentymetrowe paski. Poukładać na cieście. Zrobić kruszonkę - z mąki, masła i i cukru zagnieść kulę i niedbale rozszarpywać ją nad blachą, tak by przykryć większość powierzchni ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 st. C.

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Aleksandra Suława

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Wakacje 50% taniej!

Wakacje 50% taniej!

54,50 109,00

Zabierz ze sobą prenumeratę cyfrową na wakacje! Dziennik Polski online oraz w wersji PDF na 90 dni 50% taniej!

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.