NIK wytyka szpitalom istotne błędy w żywieniu pacjentów
Posiłki podawane w polskich szpitalach pozostawiają wiele do życzenia. – Czasem mogą nawet szkodzić – wynika z raportu NIK.
NIK pod lupę wzięła 20 szpitali w całej Polsce. Dziesięć z nich miało własną kuchnię, a 10 korzystało z cateringu. Wyniki są zatrważające. W posiłkach stwierdzono m.in. niedobory ważnych dla zdrowia składników, np. wapnia, żelaza, magnezu; nadmiar witaminy A czy soli, która może w konsekwencji prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Pacjentom serwowano też za mało ryb morskich, warzyw i owoców, a zamiast masła podawano „tłuszcz mleczny do smarowania”. Średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków, tam gdzie były własne kuchnie, wyniósł zaledwie od 3,70 zł do 8,46 zł.
NIK pod lupę wzięła 20 szpitali w całej Polsce. Dziesięć z nich miało własną kuchnię, a 10 korzystało z cateringu. Zapraszamy do ciekawego i obszernego artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.