NIK wytyka szpitalom istotne błędy w żywieniu pacjentów

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Bloch
Małgorzata Pieczyńska

NIK wytyka szpitalom istotne błędy w żywieniu pacjentów

Małgorzata Pieczyńska

Posiłki podawane w polskich szpitalach pozostawiają wiele do życzenia. – Czasem mogą nawet szkodzić – wynika z raportu NIK.

NIK pod lupę wzięła 20 szpitali w całej Polsce. Dziesięć z nich miało własną kuchnię, a 10 korzystało z cateringu. Wyniki są zatrważające. W posiłkach stwierdzono m.in. niedobory ważnych dla zdrowia składników, np. wapnia, żelaza, magnezu; nadmiar witaminy A czy soli, która może w konsekwencji prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Pacjentom serwowano też za mało ryb morskich, warzyw i owoców, a zamiast masła podawano „tłuszcz mleczny do smarowania”. Średni koszt surowców użytych do przygotowania posiłków, tam gdzie były własne kuchnie, wyniósł zaledwie od 3,70 zł do 8,46 zł.

NIK pod lupę wzięła 20 szpitali w całej Polsce. Dziesięć z nich miało własną kuchnię, a 10 korzystało z cateringu. Zapraszamy do ciekawego i obszernego artykułu.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Małgorzata Pieczyńska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.