Nasza żywność przekracza granice nawet w czasie pandemii. Bo przedsiębiorcy nie dali za wygraną. Także z Kujaw i Pomorza

Czytaj dalej
Fot. Pixabay
Lucyna Talaśka-Klich

Nasza żywność przekracza granice nawet w czasie pandemii. Bo przedsiębiorcy nie dali za wygraną. Także z Kujaw i Pomorza

Lucyna Talaśka-Klich

Żywność z Polski, także z Kujaw i Pomorza, zdobywa świat nawet w czasie pandemii. Po podsumowaniu eksportu w maju br. okazało się, że przez pierwszych pięć miesięcy tego roku jego wartość była wyższa niż rok wcześniej.

- Pandemia nie miała większego wpływu na eksport naszych towarów - twierdzi Andrzej Skiba, właściciel Zakładów Mięsnych Skiba w Chojnicach.

Współpraca sprzed lockdownu

Precyzuje jednak, że nie miała ona wpływu na dotychczasowe kierunki eksportu, bo w czasie pandemii nie przyjmowano gości w zakładzie, także tych zainteresowanych wywozem towaru poza Polskę.

Przedsiębiorcy z Kujaw obawiali się, że sytuacja pandemiczna przyniesie im wiele strat. Jak się jednak okazuje, ich obawy były mylne - eksport żywności z naszego regionu dociera do coraz większej liczby krajów. 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Lucyna Talaśka-Klich

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.