Nasza żywność przekracza granice nawet w czasie pandemii. Bo przedsiębiorcy nie dali za wygraną. Także z Kujaw i Pomorza
Żywność z Polski, także z Kujaw i Pomorza, zdobywa świat nawet w czasie pandemii. Po podsumowaniu eksportu w maju br. okazało się, że przez pierwszych pięć miesięcy tego roku jego wartość była wyższa niż rok wcześniej.
- Pandemia nie miała większego wpływu na eksport naszych towarów - twierdzi Andrzej Skiba, właściciel Zakładów Mięsnych Skiba w Chojnicach.
Współpraca sprzed lockdownu
Precyzuje jednak, że nie miała ona wpływu na dotychczasowe kierunki eksportu, bo w czasie pandemii nie przyjmowano gości w zakładzie, także tych zainteresowanych wywozem towaru poza Polskę.
Przedsiębiorcy z Kujaw obawiali się, że sytuacja pandemiczna przyniesie im wiele strat. Jak się jednak okazuje, ich obawy były mylne - eksport żywności z naszego regionu dociera do coraz większej liczby krajów.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.