Najlepsza zupa na jesień
Są takie dania, które nie dają o sobie zapomnieć, jeśli tylko choć raz się ich spróbuje. W moim przypadku lista takich smakołyków jest dosyć pokaźna, ale marokańska harira bezwzględnie znajduje się w jej czołówce.
Jest to pierwsza zupa, którą gotuję, kiedy zaczynają się jesienne chłody. Cudownie rozgrzewa już samym zapachem. W oryginale to zupa pełna mięsa baraniego lub wołowiny oraz różnorodnych zbóż i strączków. Jedzona w krajach Maghrebu jako jedyny posiłek podczas ramadanu musi być bogata, treściwa i bardzo pożywna. Moja wersja jest wegetariańska a jeśli pominiesz jogurt nawet wegańska. Za to aromatyczna, rozgrzewająca i równie pyszna!
Wegetariańska harira z amarantusem
Składniki na 4 osoby :
100 g (1/2 szklanki) nasion amarantusa, namoczonego przez noc w zimnej wodzie, 90 g (1/2 szklanki) ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie, 50 g (1/4 szklanki) czerwonej lub żółtej soczewicy, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryczka chili, 1 mały pęczek kolendry, 1 marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego, 1 łyżeczka ziaren kuminu, ½ łyżeczki ziaren kolendry, 2 cm kawałek kory cynamonu, ½ łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 puszka pomidorów bez skóry, ½ łyżeczki miodu, 1 garść daktyli, opcjonalnie: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego do podania, 1 cytryna, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Amarantus i ciecierzycę wypłucz na sicie. Zalej wodą tak, by przykrywała ziarna , posól i zagotuj. Gotuj 40 minut aż ciecierzyca będzie miękka.
Soczewicę wypłucz. W międzyczasie w dużym garnku na oliwie zeszklij obraną i posiekaną drobno cebulę. Dodaj roztarte na pastę z szczyptą soli ząbki czosnku oraz posiekaną papryczkę i smaż 2 minuty aż czosnek zacznie pachnieć.
Łodygi kolendry oddziel od liści. Liście zostaw do podania, natomiast łodygi drobno posiekaj i dodaj do cebuli z czosnkiem. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka. Dodaj też umyty i pokrojony w plastry seler. Kumin i kolendrę upraż na suchej patelni aż zaczną pachnieć. Utłucz w moździerzu i dodaj do warzyw. Dodaj też cynamon, imbir i kurkumę. Dodaj soczewicę oraz amarantus i ciecierzycę razem z wodą z gotowania. Dodaj też rozdrobnione pomidory i miód. Posól zupę w razie potrzeby i wszystko razem zagotuj.
Gotuj pod przykryciem około 30 minut aż soczewica będzie miękka. W razie gdyby zupa była zbyt gęsta dolej nieco wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj gorącą zupę z pokrojonymi daktylami, posiekanymi listkami kolendry, jogurtem i cząstką cytryny.