Pączki, faworki, a może oponki serowe? Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, zaplanujmy zatem, co smacznego przygotować
W tym roku tłusty czwartek będziemy obchodzić 8 lutego. Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tak zwany tłusty dzień.
Poznaj przepisy na pyszne paczki faworki
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.