Na dobry początek dnia

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Na dobry początek dnia

Ania Starmach

O śniadaniach pisałam nie raz – i piszę zapewne nie ostatni. Pomysłów mam wciąż sporo, a wciąż wielu z was o tym jakże ważnym posiłku zwykło zapominać. Zapewniam, nie ma nic prostszego niż gotowanie w lecie, gdy stargany aż uginają się pod ciężarem warzyw i owoców!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Minifrittaty z pomidorami

Składniki: 5 jajek, 80 g żółtego sera, 6 plastrów szynki, 1 pomidor malinowy, szczypiorek, garść oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka rozbełtaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Foremki do muffinek wyłóż plastrami szynki, na spód połóż pomidory i oliwki, dodaj żółty ser, zalej masą jajeczną. Zapiekaj ok. 15 min w 180 st. C.

Zapiekana owsianka z borówkam

Składniki: 100 g płatków owsianych, 2 łyżki migdałów, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki owoców goi, 1 łyżka suszonej żurawiny, 4 suszone figi, cynamon, wanilia, 400 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki, 200 g borówek amerykańskich, 3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka miodu
Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z cukrem, śmietanką, cynamonem, wanilią, zalewamy nim płatki owsiane. Masę mieszamy z pokrojonymi orzechami i bakaliami. Przekładamy do żaroodpornych naczynek, na górze układamy borówki, dodajemy odrobinę miodu. Zapiekamy ok. 20-25 min w 190 st. C.

Puszyste placuszki serowe z malinami

Składniki: 120 g mielonego białego sera, 50 ml mleka, 1 jajko (1 żółtko i 1 białko), 3 łyżki mąki, 1 łyżka miodu, pół laski wanilii, 1 łyżka rodzynek, pół łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina masła do smażenia, 200 g malin
Przygotowanie: Ser zmiksuj z miodem, mąką, ziarenkami wanilii, mlekiem, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, dodaj też rodzynki, wymieszaj. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z masą. Placuszki smaż na odrobinie masła, około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z malinami

Puszyste pancakes z morelami

Składniki: 500 ml maślanki, 400 g mąki, 2 jaja, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 400 g moreli, 4 łyżki cukru, cukier puder
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, maślankę wymieszaj z jajkami i masłem, połącz wszystkie składniki, używając miksera, dobrze by ciasto trochę „odpoczęło”, najlepiej więc odłóż ciasto na godzinę. Po tym czasie smaż na patelni małe placuszki. Podawaj z pokrojonymi w ćwiartki morelami.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.