Katarzyna Kaczorowska

Mleko bez laktozy. Chleb bez glutenu. Czy staliśmy się niewolnikami diet?

Mleko bez laktozy. Chleb bez glutenu. Czy staliśmy się niewolnikami diet?
Katarzyna Kaczorowska

Co kilka lat świat zachodni opanowuje kolejna dietetyczna moda, żeby nie powiedzieć – szaleństwo. Na indeksie potraw zakazanych były już jajka, masło, a obecnie o wszelkie możliwe i niemożliwe zło oskarża się laktozę i gluten. Czy słusznie?

Specjaliści od żywienia człowieka – oczywiście poza protokołem – żartują, że wyniki badań uznających jakiś produkt za zdrowy lub szkodliwy zależą od tego, kto je finansuje. Tak swego czasu karierę robiła przecież margaryna, która miała wyprzeć niezdrowe prawdziwe masło, a o której dzisiaj wiadomo, że zawiera tzw.

 Są diety białkowe, jabłkowe, ryżowe, kapuściane, kosmonautów, lotników, słowem bogactwo pomysłów robi wrażenie, ale czy daje dobre efekty?

 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Katarzyna Kaczorowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.