Miliony ton żywności wciąż lądują na śmietniku. A nie muszą

Czytaj dalej
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz
Joanna Pluta, DZ

Miliony ton żywności wciąż lądują na śmietniku. A nie muszą

Joanna Pluta, DZ

Jedna trzecia Polaków wyrzuca jedzenie kilka razy w miesiącu. Rocznie każdy z nas marnuje ponad 230 kg żywności. A tak łatwo to zmienić.

Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, są zatrważające. Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.).

Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie  Federacji Polskich Banków Żywności, są  zatrważające.  Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.).  Zobacz pełną wersję artykułu. 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Joanna Pluta, DZ

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.