Miliony ton żywności wciąż lądują na śmietniku. A nie muszą
Jedna trzecia Polaków wyrzuca jedzenie kilka razy w miesiącu. Rocznie każdy z nas marnuje ponad 230 kg żywności. A tak łatwo to zmienić.
Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, są zatrważające. Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.).
Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, są zatrważające. Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.). Zobacz pełną wersję artykułu.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.