Miliony ton żywności wciąż lądują na śmietniku. A nie muszą

Czytaj dalej
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz
Joanna Pluta, DZ

Miliony ton żywności wciąż lądują na śmietniku. A nie muszą

Joanna Pluta, DZ

Jedna trzecia Polaków wyrzuca jedzenie kilka razy w miesiącu. Rocznie każdy z nas marnuje ponad 230 kg żywności. A tak łatwo to zmienić.

Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, są zatrważające. Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.).

Dane, na które powołuje się PizzaPortal.pl, a które pochodzą z badań Kantar Millward Brown przeprowadzonych na zlecenie  Federacji Polskich Banków Żywności, są  zatrważające.  Jako powód wyrzucania żywności najczęściej podajemy przegapienie terminu przydatności do spożycia (29 proc.) i - z czym zdecydowanie mamy problem - za duże zakupy (20 proc.).  Zobacz pełną wersję artykułu. 

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Joanna Pluta, DZ

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.