Menu wolności i pomidorowa z lanymi kluskami

Czytaj dalej
Fot. pixabay
Karolina Dudek

Menu wolności i pomidorowa z lanymi kluskami

Karolina Dudek

Lat temu 30, przy okrągłym stole, spotkali się ludzie dotąd podzieleni, by wspólnie poszukać porozumienia w polskiej sprawie. Nie tylko przy nim siedzieli, nie tylko debatowali, ale także jedli.

Właśnie dlatego dziś, w 30. rocznicę 4 czerwca - daty, kiedy skończył się w Polsce komunizm - Katarzyna Bosacka zaproponowała akcję „Menu Wolności”. Chodzi o to, by spotkać się przy stole i radośnie świętować ten jubileusz, jedząc potrawy nawiązujące do ówczesnych czasów.

Podobno przy okrągłym stole jadano pomidorową z ryżem, eskalopki z ziemniakami, sałatkę jarzynową, pasztetową i galaretki z nóżek. Na deser - W-Z-ki lub pączki. Gdybym miała ułożyć własne menu, jakie pamiętam z komunizmu, byłyby to pierogi, kasza gryczana ze skwarkami i kwaśnym mlekiem, schabowy z kością, ziemniakami i mizerią, na deser racuchy z jabłkami lub naleśniki z dżemem.

Dania obiadowe i słodkie mogłabym wymieniać bez końca, ale zupa, byłaby tylko jedna, codziennie ta sama pomidorowa z lanymi kluskami - specjalność mojej mamy. Próbowałam w życiu stu innych, od kremów ze świeżych pomidorów, przez pomidorową z bazyliowym makaronem, aż po orzeźwiające gazpacho, to jednak ta peerelowska pomidorówka, pozostaje moją ulubioną.

Jeśli macie dania, na myśl o których kąciki ust podnoszą się wam w nostalgicznym wspomnieniu - przygotujcie je i podajcie w wielkiej wazie na środku stołu. Niech domownicy odłożą komórki, wyłączcie Netflixa. Jedzcie i bądźcie razem.

Nostalgiczna pomidorówka z lanymi kluskami

Pół kilo wołowiny z kością, np. mostka wołowego włożyć do garnka z 4 litrami zimnej wody oraz jarzynami: 2 obranymi marchewkami, ćwiartką selera i kilkoma łodygami lubczyku. Przyprawić 4 liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotować ok. 2 godziny na małym ogniu, aż powstanie wywar, a mięso będzie się rozpadać.

Odcedzić zupę, mięso odłożyć (przyda się do pierogów!), a jeśli lubicie jarzyny - zblendować je w rosole. Dodać około 5 łyżek koncentratu pomidorowego i zagotować ponownie. Dodać pół szklanki śmietany 18%, uprzednio zahartowanej gorącym wywarem, szybko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.

Przygotować lane kluski - wymieszać energicznie ok. pół szklanki mąki pszennej, jedno jajko, 5 łyżek mleka i szczyptę soli. Takie ciasto wylewać lub wykładać łyżką na osolony wrzątek lub bezpośrednio na gotującą się zupę. Zupę podawać z natką pietruszki.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.