Mazurek bez pieczenia

Czytaj dalej
Dominika Wójciak

Mazurek bez pieczenia

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Ledwo skończyłam książkę, odpoczęłam chwilę i ani się obejrzałam, ruszyła promocja „Sezonowego Warzywa”, a razem z nią warsztaty, jestem więc znowu w trasie.

Ani się obejrzę, nadejdą święta, w tym roku dla odmiany będę gościć w domu, muszę więc zaopatrzyć się w arsenał prostych, lekkich i szybkich wielkanocnych receptur. Wy, drodzy Czytelnicy, pewnie także jesteście zabiegani. Zostawiam Wam więc jeden z tych szybkich przepisów, który robi się sam.

Mazurek jaglany bez pieczenia

Składniki: 100 g kaszy jaglanej namoczonej przez noc w zimnej wodzie, 250 ml mleka kokosowego, 100 g nerkowców namoczonych przez noc w zimnej wodzie, 100 g oleju kokosowego extra virgin, 200 h czekolady min 70% kakao, sól

Spód:

100 g płatków migdałów, 85 g płatków owsianych, 150 g świeżych daktyli, ½ łyżeczki soli, 100 g suszonych węgierek, 150 ml brandy lub rumu

Kajmak: 1 szklanka drobnego cukru, 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego

Płatki migdałów i płatki owsiane wysyp na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 15 - 20 minut. Ostudź, a następnie zmiel w blenderze kielichowym. Kiedy będą rozdrobnione do konsystencji grubego żwiru, dodaj miękkie daktyle oraz sól i zmiksuj na jednolitą masę. Wyłóż nią spód formy do tarty, najlepiej takiej z wyjmowanym dnem. Wstaw do lodówki, by spód stężał. Węgierki zalej alkoholem i odstaw.

Jaglankę wypłucz aż woda z płukania będzie przezroczysta. Zalej kaszę mlekiem, dodaj szczyptę soli i zagotuj pod przykryciem. Gotuj 10 - 15 minut aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstaw, nie odkrywając przykrywki.

Drobny cukier na kajmak zalej wodą kokosową, która oddziela się od kokosowej śmietanki po długim schłodzeniu. Dzięki temu zabiegowi, cukier w syropie skarmelizuje się równomiernie i karmel się nie przypali. Kiedy syrop zmieni kolor na bursztynowy, dodaj śmietankę kokosową i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia grudek. Wystudź.

Na schłodzony spód wyłóż śliwki w alkoholu. Pozostały alkohol wlej do dużej miski, dodaj też olej kokosowy i połamaną czekoladę. Umieść miskę w kąpieli wodnej, tj. nad garnkiem z gotującą się wodą, i odgrzewaj do rozpuszczenia czekolady. Wlej masę czekoladową do ugotowanej kaszy i zmiksuj całość na jednolity krem. Wyłóż krem na przygotowany spód i przełóż ciasto do lodówki, by krem stężał. Dzięki czekoladzie i tłuszczowi kokosowemu ciasto będzie zwarte i jednolite niczym ciężki czekoladowy sernik. Podawaj polane kokosowym kajmakiem i posypane pokruszonymi płatkami migdałów.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.