Marnujemy 9 mln ton żywności rocznie. Jest szansa, że to się zmieni

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Ewa Andruszkiewicz

Marnujemy 9 mln ton żywności rocznie. Jest szansa, że to się zmieni

Ewa Andruszkiewicz

9 mln ton w całym kraju i ok. 200-300 tys. ton tylko na Pomorzu - tyle jedzenia każdego roku trafia do... kosza. Problem rozwiązać ma teraz ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Nowe przepisy nakładają na duże sklepy obowiązek nieodpłatnego przekazywania produktów spożywczych, które nie mogą trafić do sprzedaży, organizacjom pozarządowym.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności dotyczy sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kw., czerpiących co najmniej połowę przychodów ze sprzedaży produktów spożywczych. Nowe przepisy nakładają na nie obowiązek zawierania umów z organizacjami pozarządowymi i nieodpłatnego przekazywania im żywności. Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na uszkodzone opakowanie czy krótki termin ważności.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Ewa Andruszkiewicz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.