Marek Szołtysek: Makówki i gańba
Może to kogoś zaboli, ale powiem brutalnie i szczerze: Jeżeli w jakiejś rodzinie podczas wigilijnej wieczerzy na stół nie są podawane makówki, to w sensie kultury regionalnej - nie jest to śląska rodzina! A te makówki stanowią najstarszy i żywy element w tradycji kulinarnej śląskiej Wigilii.
Mogą być przyrządzane na kilka sposobów, ale najważniejsze, że są znane i co roku przygotowywane na Wigilię we wszystkich częściach Śląska. Jest to wspólny i pradawny element słowiańskiej tradycji. Sam mak pochodzi z kultury dawnych, pogańskich jeszcze Słowian, którzy gotowali je pod koniec grudnia na swych ucztach plemiennych.
Poznaj przepis na makówki Marka Szołtyska
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.