Marchewkowe wakacje

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Matusik
Ania Starmach

Marchewkowe wakacje

Ania Starmach

Życie ze smakiem. Gdy byłam małym dzieckiem, pochłaniałam takie ilości marchewki, że moja skóra miała lekko pomarańczowy odcień. Dziś, co prawda, wolę kolor skóry opalonej od słońca, ale za marchwią nadal przepadam. Wraz ze wzrostem moich umiejętności kulinarnych zmieniały się też moje ulubione przepisy z tym warzywem w roli głównej.

Przedstawiam te najlepsze: na królową wśród moich zup: marchwiową z chili, pycha humus, ciasto i gulasz

Zupa marchewkowa z chili

Składniki:6–8 marchewek, 1 seler, 1 por, 2 korzenie pietruszki, 4 skrzydełka z kurczaka, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, sok z 1 limonki, 400 ml mleczka kokosowego, szczypta curry, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:Skrzydełka umyj i włóż do dużego garnka, wszystkie warzywa umyj i dodaj do garnka, wywar gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy wyciągnij z garnka wszystko oprócz marchewki. Na patelni przysmaż posiekany czosnek, chili i imbir, dodaj do marchewek. Użyj blendera, aby uzyskać gładką masę. Dolej mleczko kokosowe, dodaj curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, zagotuj, podawaj z sokiem z limonki i natką pietruszki.

Ciasto orzechowe z marchewką

Składniki:250g mielonych orzechów włoskich, 300g marchewki, 3 łyżki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka miodu, 2 łyżki roztopionego masła, 5 jajek, 100g brązowego cukru, 100g drobnego cukru, szczypta soli, sok z cytryny
Przygotowanie:Żółtka oddziel od białek. Marchewkę utrzyj na tarce o małych oczkach. Żółtka utrzyj z brązowym cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny, miód, cynamon, masło, połowę orzechów, marchewkę, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj sól i drobny cukier. Do miski z żółtkami i marchewką naprzemiennie dodawaj resztę orzechów i ubitych białek. Mieszaj delikatnie. Przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz około 35–45 minut w temperaturze 170 stopni.

Gulasz z wieprzowiny z marchewką

Składniki:1 kg schabu bez kości, 5 marchewek, 6 ziemniaków, 2 cebule, 300 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 40g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek
Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę, obsyp solą, pieprzem i mąką, wrzuć na rozgrzaną patelnię na kilka minut. Przełóż do garnka o grubym dnie. Na patelnię dodaj pokrojony czosnek i cebulę, przysmaż, wlej koncentrat, wymieszaj i przełóż całość do mięsa. Do garnka wrzuć liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pokrojoną marchewkę, ziemniaki, tymianek. Całość zalej czerwonym winem i bulionem. Gotuj przez około 2 godziny, aż warzywa i mięso będą miękkie.

Hummus z marchewką

Składniki:500g marchewki, 200g ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, słodka i ostra papryka, 2 szczypty kuminu, sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa z oliwek, woda niegazowana
Przygotowanie:Marchewkę obierz i przekrój w poprzek (na połówki), ułóż je na blasze do pieczenia, posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż marchew do misy robota kuchennego, dodaj ciecierzycę i wszystkie składniki poza pietruszką. Zmiksuj wszystko na gładką pastę. Oliwy i wody dodaj tyle, aby masa nie była ani za gęsta ani za rzadka. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.