Malinowy zawrót głowy

Czytaj dalej
Fot. Lukasz Kasprzak
Ania Starmach

Malinowy zawrót głowy

Ania Starmach

Nie mogę się już doczekać, aż stargany wypełnią się (a będzie to już za chwil kilka) koszykami pełnymi pysznych pachnących malin. W oczekiwaniu na nie już teraz polecam malinowe przepisy z nutką czekolady, bo moim zdaniem nic tak jak dobre kakao nie uzupełnia smaku tych owoców. Smacznego.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kruche ciasto z malinami

Ciasto: 3 szklanki mąki, 2 łyżki gorzkiego kakao, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko, 1 kostka masła
Nadzienie: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 3 żółtka, 200 g malin
Przygotowanie: Składniki ciasta zagnieć w kulkę (jeśli ciasto nie będzie chciało się zlepić, dodaj odrobinę zimnej wody), wstaw je do lodówki na pół godziny, by odpoczęło. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem, przełóż do niej cienko rozwałkowane ciasto, przykryj je papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Masa: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Z podpieczonego spodu ściągnij papier z grochem/ryżem. Na ciasto wysyp maliny (możesz je też zastąpić np. borówkami) i zalej je masą czekoladową. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Kakaowa beza z malinami

Składniki: 4 białka, 1 łyżka kakao, 1 opakowanie świeżych malin, 1 łyżka cukru pudru, 50 g gorzkiej czekolady, 150 ml mascarpone, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 200 g drobnego cukru, 150 ml śmietanki 36 proc.
Przygotowanie: Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier (wsypuj go partiami), sok z cytryny i mąkę. Całość przełóż na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, i piecz ją około 90 minut w temperaturze 150 stopni, po tym czasie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia bezy.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i wymieszaj z 2 łyżkami mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier, mascarpone i mascarpone z czekoladą, a następnie wymieszaj. Na ostudzoną bezę wyłóż krem czekoladowy, udekoruj malinami i posyp szczyptą kakao.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.