Makowiec mojej mamy

Czytaj dalej
Fot. Fot. 123RF
Ania Starmach

Makowiec mojej mamy

Ania Starmach

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez… ciast! A w szczególności bez makowca (specjalność mojej mamy) oraz sernika (tu mistrzem jest tata).

Bo tak to u mnie jest, że przed świętami do gotowania i pieczenia angażujemy całą rodzinę! Uwielbiam takie przygotowania i ten zapach drożdżowego ciasta wyciąganego z pieca… Nic nie może mu się równać! A jeśli spodoba Wam się przepis na makowiec mojej mamy, to po więcej słodkich receptur odsyłam do mojej najnowszej książki „Pyszne na słodko”. Smacznych świąt!!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Makowiec

Składniki (na 2 lub 3 ciasta):
Zaczyn:
½ łyżki mąki, , ½ łyżki cukru, 50 g świeżych drożdży
Ciasto:
500 g przesianej mąki, 1 żółtko, 1 jajko, 50 g cukru, 150ml mleka, 50 g roztopionego masła, 1 łyżka oliwy z oliwek
Masa makowa:
250 g maku, 500 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki miodu, 2 łyżki róży ucieranej, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, garść skórki pomarańczowej, 1 białko, migdały

Przygotowanie:
Masa makowa:
Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem.

Zaczyn:
Wymieszaj drożdże z cukrem i mąką, odstaw na 15 minut lub aż podwoi swą objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego).

Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj dodając mąkę - może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i zacznie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut.

Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni przykryj je folią aluminiową.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.