Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesny świat bez przypraw? Z pewnością nie. Bo byłby on mdły i bezbarwny.
Przyprawy były jednym z najbardziej pożądanych i drogich produktów dostępnych w Europie w czasach średniowiecza. Najbardziej popularne były wówczas: czarny pieprz, cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Przed wiekami przypraw używano jako waluty. I nie ma się czemu dziwić, bo przecież przyprawy to smak i aromat każdego dania.Przyprawy w większości są produktami pochodzenia roślinnego i dzielą się na: ziołowe, warzywne, korzenne oraz inne. Do tych ostatnich należą m.in. bakalie, miód, ale także ocet winny, sos sojowy i sól.
Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów
- dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
- codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
- artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
- co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.