Magdalena Baranowska-Szczepańska

Magiczny świat przypraw. Co z czym mieszać, żeby smakowało?

Magiczny świat przypraw. Co z czym mieszać, żeby smakowało?
Magdalena Baranowska-Szczepańska

Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesny świat bez przypraw? Z pewnością nie. Bo byłby on mdły i bezbarwny.

Przyprawy były jednym z najbardziej pożądanych i drogich produktów dostępnych w Europie w czasach średniowiecza. Najbardziej popularne były wówczas: czarny pieprz, cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Przed wiekami przypraw używano jako waluty. I nie ma się czemu dziwić, bo przecież przyprawy to smak i aromat każdego dania.Przyprawy w większości są produktami pochodzenia roślinnego i dzielą się na: ziołowe, warzywne, korzenne oraz inne. Do tych ostatnich należą m.in. bakalie, miód, ale także ocet winny, sos sojowy i sól.

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Magdalena Baranowska-Szczepańska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.